Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Svetski dan borbe protiv dijabetesa

14. novembar - Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Dijabetes ili šećerna bolest predstavlja jednu od najznačajnijih hroničnih nezaraznih bolesti našeg doba, sa rastućim uticajem na društva i zdravstvene sisteme. Pri lečenju ovog oboljenja, veoma je važna promena životnog stila, u smislu poboljšanja fizičke aktivnosti, promene u ishrani, upravljanja stresom. Treba izbegavati brzu hranu, slatke napitke, hranu sa visokim sadržajem šećera. Umesto toga preporučuje se ishrana svežim voćem, povrćem, intregralnim žitaricama, ribom i nemasnim mesom.

Opširnije: Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Svetski dan borbe protiv moždanog udara

29.oktobar - Svetski dan borbe protiv moždanog udara

Svetski dan borbe protiv moždanog udara obeležava se 29. oktobra i ima za cilj da podigne svest o toj bolesti širom sveta. Svetska zdravstvena organizacija navodi da će svaka četvrta odrasla osoba doživeti moždani udar tokom svog života. Čovek može da se oporavi od moždanog udara, ali oni koji se ne oporave - ili pate od jednog ili više invaliditeta, ili u najgorem slučaju, umru. Moždani udar se može sprečiti uz redovnu fizičku aktivnost, pravilan način ishrane, redovne kontrole krvnog pritiska, vrednosti holesterola. Naravno izbaciti upotrebu duvana i alkoholnih pića.

Opširnije: Svetski dan borbe protiv moždanog udara

Oktobar - Mesec pravilne ishrane

Ovogodišnja kampanja usmerena je na edukaciju stanovništva o pravilnoj ishrani kao jednom od najznačajnijih faktora u prevenciji nezaraznih hroničnih bolesti. Cilj je informisati najširu populaciju, posebno mlade i decu kako bi stekli ispravne navike u ishrani odnosno ispravno ponašanje u vezi sa zdravljem i pravilnim navikama u ishrani.

Opširnije: Oktobar - Mesec pravilne ishrane

Svetska nedelja dojenja

Svetska nedelja dojenja od 01. do 07. avgusta 2023. godine

Svake godine u više od 170 zemalja obeležava se Svetska nedelja dojenja od 01.-07. avgusta. Ove godine kampanja se odvija pod nazivom "Omogućimo dojenje - napravimo razliku za zaposlene roditelje". Svetska alijansa za podršku dojenju pokrenula je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine pažnja je usmerena na različite teme od značaja za dojenje.

Opširnije: Svetska nedelja dojenja

Svetski dan borbe protiv side

01 - decembar - Svetski dan borbe protiv side (AIDS)

Ovaj dan obeležava se od 1988. godine a crvena traka kao simbol borbe protiv bolesti i solidarnosti sa obolelima ustanovljena je 1991. godine.

Opširnije: Svetski dan borbe protiv side