Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Svetska nedelja dojenja

Svetska nedelja dojenja od 01. do 07. avgusta 2023. godine

Svake godine u više od 170 zemalja obeležava se Svetska nedelja dojenja od 01.-07. avgusta. Ove godine kampanja se odvija pod nazivom "Omogućimo dojenje - napravimo razliku za zaposlene roditelje". Svetska alijansa za podršku dojenju pokrenula je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine pažnja je usmerena na različite teme od značaja za dojenje.

Opširnije: Svetska nedelja dojenja

Svetski dan borbe protiv side

01 - decembar - Svetski dan borbe protiv side (AIDS)

Ovaj dan obeležava se od 1988. godine a crvena traka kao simbol borbe protiv bolesti i solidarnosti sa obolelima ustanovljena je 1991. godine.

Opširnije: Svetski dan borbe protiv side

Mesec borbe protiv bolesti zavisnosti

Novembar - Mesec borbe protiv bolesti zavisnosti

Bolesti zavisnosti predstavljaju veliki zdravstveni i društveni problem. Prema Svetskoj Zdravstvenoj Organizaciji psihoaktivna supstanca je svaka supstanca koja je u stanju da kad se nađe u živom organizmu, modifikuje jednu ili više funkcija organizma i da nakon ponovljene upotrebe dovede do psihičke ili fizičke zavisnosti. Prema podacima Instituta za istraživanje i razvoj dobrih praksi a na osnovu istraživanja sprovedenog prošle godine na srednjoškolskoj populaciji u Srbiji, približno 30% ispitanika konzumira alkohol, 20% koristi duvan svaki dan, od 25% srednjoškolaca koji su probali marihuanu, njih 10% probali su i neku drugu psihoaktivnu supstancu. Adolescentna dob se smatra kao najrizičniji uzrast za početak eksperimentisanja sa različitim drogama.
Postoje i nehemijske bolesti zavisnosti koje su sve učestalije i koje ugrožavaju mentalno i telesno zdravlje osobe, njen socijalni položaj ali i porodicu. To su recimo: kocka, klađenje, zavisnost od računara, mobilnih telefona, društvenih mreža, interneta. Stručna javnost je jednoglasna u tome da je ovo jedina bolest za čije sprečavanje je dovoljna snaga sopstvene volje. Naravno uz potpunu podršku kako porodice, prijatelja, tako i kompletne društvene zajednice. (Patronažna služba)

Mesec borbe protiv raka dojke

Oktobar - Internacionalni mesec borbe protiv raka dojke

Ovaj mesec se obeležava u mnogim zemljama širom sveta u cilju skretanja pažnje na rasprostranjenost ove bolesti i da bi se podigla svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke. Kad se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u preko 90% slučajeva jer su tada terapijske mogućnosti veće i lečenje je efikasnije, čime se podiže kvalitet života obolelih žena.
Rak dojke predstavlja vodeći maligni tumor u obolevanju i umiranju žena u Srbiji. Kod znatnog broja žena na žalost, maligni tumor kasno se otkrije, kad mu je veličina preko 2 cm i uz pojave bližih ili udaljenih metastaza.
Jedina efikasna mera za smanjenje stope smrtnosti od ove opake bolesti jeste prevencija. Na prvom mestu, samopregledi kod kuće,što svaka žena može da uradi. Dalje ultrazvučni pregledi, žene posle 25.-e godine jednom godišnje - obavezan ultra zvučni pregled i mamografija za žene od 50.-te do 69.-e godine.
Otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti, stvara se mogućnost za njegovo efikasno lečenje tako da je moguće spasiti život i značajno unaprediti kvalitet života žena obolelih od ove teške bolesti. (Patronažna služba)

Svetski dan prevencije samoubistva

10. septembar - Svetski dan prevencije samoubistva

Ove godine slogan je pod nazivom "Stvaranje nade kroz aktivnosti u zajednici".
Jedan od 100 smrtnih slučajeva u svetu je posledica samoubistva. Samoubistvo može uticati na svakog od nas i ostavlja duboke posledice. Ako vam osoba kaže da razmišlja o samoubistvu, shvatite to ozbiljno. Nemojte pokušavati da je "razveselite", ni utešite tako što ćete omalovažiti njegov problem (u smislu "proći će to", ili "nije to toliko strašno").

Opširnije: Svetski dan prevencije samoubistva