4. Februar - Svetski dan borbe protiv raka
Ovaj dan se obeležava svake godine sa ciljem da se podigne svest populaciji u smislu što savesnijeg ophođenja prema sopstvenom zdravlju. Što znači, što češće se kontrolisati, da bi se karcinom pravovremeno otkrio i naravno lakše izlečio.
Posle bolesti srca i krvnih sudova, maligni tumori su najčešći uzrok obolevanja i smrti u većini nerazvijenih zemalja. Kod nas muškarci oboljevaju od karcinoma pluća, prostate, debelog creva, mokraćne bešike i želuca, dok žene obolevaju od raka dojke, grlića materice, pluća.
O imunitetu
Pod pojmom IMUNITET podrazumevamo otpornost organizma na bolesti. Znači, da bismo bili otporni na razne vrste oboljenja koje nas vrebaju u životu, moramo se i sami pripremiti, odnosno čuvati. Šta to znači?
Malo o celijakiji
CELIJAKIJA je trajni doživotni poremećaj nepodnošenja glutena - belančevine koja je prisutna u žitaricama kao što su: pšenica, raž ječam, ovas, i koja ima svojstvo lepka koji daje kompaktnost hlebu i proizvodima od brašna... Pretpostavlja se da više od milion Evropljana boluje od celijakije.
14. Novembar - Svetski dan borbe protiv šećerne bolesti (dijabetesa)
Ovaj datum obeležava se svake godine na inicijativu SZO I Međunarodne dijabetološke federacije.
Šta je dijabetes ili šećerna bolest?
To je bolest koju karakteriše previše šećera u krvotoku. Mnoge osobe ni ne znaju da imaju dijabetes. On se javlja kad pankreas ne proizvodi dovoljno hormona INSULINA, koji nam je potreban da bi nosio šećer iz krvotoka u ćelije organizma - slikovito rečeno. Kad šećer uđe u naše ćelije, pretvara se u energiju koja se koristi za naše telesne funkcije i oslobađa telo od štetnih materija.
16. Oktobar - Svetski dan hrane
Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) obeležava svake godine 16.oktobar, Svetski dan hrane. Ove godine, ovaj dan se obeležava pod sloganom "Socijalna zaštita i poljoprivreda: prekidanje ciklusa ruralnog siromaštva".
U poslednjih nekoliko godina zahvaljujući programima socijalne zaštite spašeno je oko 150 miliona ljudi od ekstremnog siromaštva. Formiranje pravilnih navika u ishrani je važno od najranijeg uzrasta, posebno kada je reč o raznovrsnoj ishrani i redovnosti svakog obroka. Naročito je bitan i način pripremanja namirnica i njihova količina.