Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Svetska nedelja dojenja

Svetska nedelja dojenja od 01. do 07. avgusta 2023. godine

Svake godine u više od 170 zemalja obeležava se Svetska nedelja dojenja od 01.-07. avgusta. Ove godine kampanja se odvija pod nazivom "Omogućimo dojenje - napravimo razliku za zaposlene roditelje". Svetska alijansa za podršku dojenju pokrenula je ovu kampanju kako bi se intenzivirale aktivnosti na zaštiti, promociji i podršci dojenju, a svake godine pažnja je usmerena na različite teme od značaja za dojenje.

Dojenje predstavlja najjednostavniji, najzdraviji i najekonomičniji način da se obezbedi zadovoljenje potreba novorođenčeta za pravilnom ishranom. Majčino mleko je potreba svakog novorođenčeta, odojčeta i deteta do navršene druge godine života. Osim što zadovoljava potrebu za hranom, dete sisanjem ostvaruje povezanost sa majkom i zadovoljava potrebu za bliskošću, stimuliše razvoj svih svojih čula, postiže bolji psihomotorni razvoj i razvoj inteligencije.
Cilj ovogodišnje kampanje je informisanje o perspektivama zaposlenih roditelja koje se odnose na dojenje i roditeljstvo, učvrstiti optimalno plaćeno odsustvo i podršku na radnom mestu kao važan alat za omogućavanje dojenja.
- Podstaći akcije vezane za poboljšanje uslova za rad i relevantnu podršku dojenju.
- Posebno je važna podrška zaposlenim majkama koje zbog prirode posla moraju da se vrate istom vrlo brzo nakon porođaja i kojima bi trebalo omogućiti da doje na radnom mestu, a istovremeno ohrabrivati majke da doje kako na radnom mestu, tako i na javnim mestima.

Patronažna služba DZ Žabalj