29. septembar - Svetski dan srca
Svetski dan srca, 29. septembar obeležava se svake godine i predstavlja priliku za ljude širom sveta da se uključe u akcije prevencije kardiovaskularnih bolesti (KVB) Ove godine Svetski dan srca obeležava se pod sloganom "Osnažite svoj život" ističući značaj zdravog okruženja za naše srce i potrebu pravljenja zdravih izbora za zdravlje srca tamo gde ljudi žive i rade.
- Za vreme trudnoće i nakon porođaja, grudi žene mogu se uvećati i do tri puta.
- Ishrana porodilje mora biti raznovrsna, sa dosta belančevina, vitamina i kalcijuma.
Pohađanje kolektiva - veći rizik od prehlada i kašlja
Imuni sistem se tokom detinjstva postepeno razvija, a u potpunosti sazreva oko petnaeste godine. U prvim mesecima i godinama života znatno je smanjena sposobnost odbrane od infekcije virusima, bakterijama i gljivicama. Ranim polaskom u jaslice, dete će biti izloženo tim uzročnicima i može se očekivati da će u proseku oboljevati 2-3 puta mesečno, posebno u sezoni respiratornih infekcija (od oktobra do aprila).
Postizanje ravnoteže u ishrani
Pravilna ishrana podrazumeva svakodnevno izbalansiran unos svih vrsta namirnica podeljen u više obroka u toku dana (doručak, ručak, večera i dve užine). Na taj način , telu se obezbeđuje stalan priliv optimalne mešavine svih neophodnih hranljivih materija koje su važne za dobro zdravlje. Osnovu svake ishrane čini ENERGIJA, bez koje nema života. Energetska vrednost hrane, meri se i izračunava u kilokalorijama (Kcal) ili Kilodžulima. Odrasloj osobi dnevno je potrebno oko 2000 Kilo kalorija.
Uvođenje čvrste hrane u bebin jelovnik
Uvođenje čvrste hrane u bebin jelovnik ne bi trebalo da bude opterećenje ni za bebu ni za majku, a pri izboru namirnica mora se uzeti u obzir i godišnje doba, navike u porodici i ekonomski činioci. Isključivo dojenje je najbolja ishrana deteta od rođenja do 6.-og meseca života. Nakon toga potrebno je uz majčino mleko postepeno dodavati i drugu hranu kako bi dete pravilno raslo i razvijalo se. Dohranjivanje prvo počinje sa cerealijama (pirinač) zatim se uvodi povrće, supe od mesa, pa voćne kašice i sokići.