Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Svetski dan borbe protiv moždanog udara

29.oktobar - Svetski dan borbe protiv moždanog udara

Svetski dan borbe protiv moždanog udara obeležava se 29. oktobra i ima za cilj da podigne svest o toj bolesti širom sveta. Svetska zdravstvena organizacija navodi da će svaka četvrta odrasla osoba doživeti moždani udar tokom svog života. Čovek može da se oporavi od moždanog udara, ali oni koji se ne oporave - ili pate od jednog ili više invaliditeta, ili u najgorem slučaju, umru. Moždani udar se može sprečiti uz redovnu fizičku aktivnost, pravilan način ishrane, redovne kontrole krvnog pritiska, vrednosti holesterola. Naravno izbaciti upotrebu duvana i alkoholnih pića.

Moždani udar oštećuje mozak, pa se može desiti da osoba ne prepoznaje šta joj se zapravo dešava. Zato je veoma važno da druge osobe u njenoj blizini znaju kako izgleda moždani udar i da brzo reaguju. Ako primetite da neko u Vašoj blizini ima znake moždanog udara, proverite sledeće:

  • Pogledajte da li je lice simetrično. Ako Vam se čini da jedna strana "visi", recite osobi da se nasmeje, ako ne može da podigne oba ugla usana, to je znak za uzbunu!
  • Zatražite da osoba podigne ruke. Ako je jedna ruka "slaba" i "pada", to je znak upozorenja.
  • Na moždani udar može upućivati i nerazumljiv ili čudan govor, ponavljanje reči ili fraza.

U ovim slučajevima reagujte brzo i zovite Službu hitne pomoći. Znači, vodite zdrav život. Pazite na ishranu, pijte dovoljno tečnosti, krećite se u skladu svojih mogućnosti, redovno uzimajte terapiju, redovno se kontrolišite kod svog lekara i naravno, vodite računa, koliko god je moguće da izbegavate stres.

( Patronažna služba DZ Žabalj :)