16. Oktobar - Svetski dan hrane
Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) obeležava svake godine 16.oktobar, Svetski dan hrane. Ove godine, ovaj dan se obeležava pod sloganom "Socijalna zaštita i poljoprivreda: prekidanje ciklusa ruralnog siromaštva".
U poslednjih nekoliko godina zahvaljujući programima socijalne zaštite spašeno je oko 150 miliona ljudi od ekstremnog siromaštva. Formiranje pravilnih navika u ishrani je važno od najranijeg uzrasta, posebno kada je reč o raznovrsnoj ishrani i redovnosti svakog obroka. Naročito je bitan i način pripremanja namirnica i njihova količina.
Cilj aktivnosti kampanje je informisanje populacije, naročito mladih, i formiranje ispravnih stavova i ponašanja u vezi sa zdravljem i pravilnim navikama u ishrani.
Da bismo se hranili pravilno, važno je da nam obroci budu uglavnom u isto vreme i da hranu ne uzimamo u svako doba, nekontrolisano.
Obroke ne treba preskakati i dovoditi organizam u stanje izgladnelosti, jer tada dolazi do uništavanja određenih moždanih ćelija, nestabilnosti nervnog sistema i smanjenja otpornosti celog organizma.
Evo nekoliko saveta za pravilnu ishranu kojih bi se trebalo pridržavati:
- jesti raznovrsnu hranu
- smanjiti unošenje masti životinjskog porekla (svinjske masti)
- smanjiti unos masnih vrsta mesa,masnih sireva ,jaja...
- smanjiti unos šećera, soli, kafe, alkohola i duvana...
- povećati unos tečnosti u organizam( voda,čajevi,prirodni sokovi)
- povećati unos voća,povrća integralnih žitarica
- što češće boraviti na svežem vazduhu
- biti fizički aktivan i truditi se da održavate optimalnu telesnu težinu.
I naravno ukoliko se budete bar donekle pridržavali ovih saveta,za sebe možete reći da živite zdravo i hranite se pravilno.