Koje su prednosti ne pušenja i ne izlaganja duvanskom dimu:
- Svaki nepušač živi u proseku 10 godina duže od dugogodišnjeg pušača.
- Manja je šansa za prevremenu smrt u srednjoj životnoj dobi ( 35-65) godina) od infarkta, šloga, hroničnog bronhitisa, ili mnogobrojnih vrsta malignih bolesti uzrokovanih duvanskim dimom od kojih je najčešći rak pluća.
- Manja je šansa da se oboli od mnogih nezaraznih hroničnih bolesti kao što su bolesti krvnih sudova srca, mozga i drugih organa. Zatim od hroničnog bronhitisa, bronhijalne astme, šećerne bolesti, malignih oboljenja bronhija, usta, nosa, želuca, grlića materice, dojke itd.
- Veća je plodnost kod oba pola u vreme kada se želi rađanje dece.
- Zdraviji je tok trudnoće i manje su komplikacije u trudnoći.
- Zdraviji je razvoj bebe tokom trudnoće (veca telesna razvijenost, ređi urođeni poremećaji...)
- Prema tome, nemojte da Vas iskušenje košta i nemojte samo da probate, da budete uvereni da možete uvek prekinuti i da nećete pušiti veliki broj cigareta. Jer svako ko puši makar i jednu cigaretu dnevno je pušač, a svako ko se nalazi u prostoriji u kojoj se puši a on to ne radi, je pasivni pušač. Tako da su pod rizikom i jedni i drugi.
Milioni ljudi se svake godine razbole i mnogi umiru zbog konzumiranja nebezbedne hrane. Pravilna priprema hrane može sprečiti većinu bolesti koje se prenose hranom. Evo nekoliko saveta kako i zašto pripremati što bezbedniju hranu:
20. mart - Nacionalni dan borbe protiv raka dojke
Ovaj dan se obeležava već treću godinu u našoj zemlji a sve u cilju podizanja svesti kod žena o značaju prevencije u borbi protiv raka dojke. Rak dojke je jedan od najčešćih karcinoma kod žena i od njega najviše žene i umiru, naročito ako se na vreme ne otkrije. Srbija u Evropi zauzima neslavno drugo mesto po smrtnosti od karcinoma dojke. Prema poslednjim podacima, u svetu godišnje oboli 1.670.000 žena, a umre oko 522.000 žena od raka dojke. Veći broj smrtnosti je u nerazvijenim i zemljama u razvoju upravo zbog nedostatka svesti o potrebi ranog otkrivanja, kao i zbog nedostatka resursa u zdravstvenom sistemu.