Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Svetski dan mentalnog zdravlja

10. OKTOBAR - SVETSKI DAN MENTALNOG ZDRAVLJA 

Svetska Zdravstvena Organizacija (SZO) obeležava 10. oktobar kao Svetski Dan mentalnog zdravlja. Definisano je kao stanje dobrobiti u kojem pojedinac ostvaruje svoje potencijale,može se nositi sa normalnim životnim stresom, može raditi produktivno i plodno, te je sposoban privređivati zajednici.

Prema definiciji SZO, mentalno zdravlje deo je opšteg zdravlja, a ne samo odsustvo bolesti. Inače, mentalno zdravlje zovu još i mentalnom higijenom, jer se bavi pre svega prevencijom i promocijom psihičkog zdravlja. Što znači, da psihološko stanje treba veoma često kontrolisati, mada je ta navika kod nas baš nešto i retka i baš zbog toga dolazi do pojave mentalnih poremećaja kao što su recimo:

  • nesanica
  • depresija
  • anksiozni poremećaji
  • gojaznost i poremećaji ishrane
  • demencija,stres
  • sindrom nemirnih nogu itd.

Mentalna oboljenja javljaju se podjednako i kod muškaraca i kod žena,bez obzira na godine starosti, javljaju se kod adolescenata, javljaju se u svim sredinama bilo to selo ili grad, siromašan ili bogat kraj itd. Prema statistističkim podacima, u jednoj od 4 porodice bar jedan član ima neki mentalni poremećaj ili poremećaj ponašanja.
Ovakve porodice treba da obezbede emocionalnu i fizičku pomoć svojim obolelim članovima mada su i sami izloženi raznim vrstama diskriminacije.
Mentalna oboljenja mogu biti posledica teških, nepredvidivih događaja i nemogućnosti da se problem reši. Faktori koji dovode do ovakve vrste oboljenja su:

  • siromaštvo
  • starost,
  • konflikti u porodici,
  • teške telesne bolesti itd.

Veoma je bitno da osoba koja kod sebe primeti da je uznemirena, potištena, tužna,da se obrati članovima svoje porodice, da razgovaraju,da "otvore dušu" da razgovaraju sa svojim prijateljima. Ali, ukoliko je problem izraženiji, potrebno je javiti se stručnom timu koji čine psiholozi, psihijatri, socijalni radnici, medicinske sestre...
Prevencija je veoma bitna u otklanjanju faktora koji narušavaju mentalno zdravlje.Takođe je bitno da društvena zajednica obezbedi adekvatnu pomoć osobama kojima je potrebna. Da se organizuju radionice koje imaju za cilj jačanje mentalnog zdravlja. Naročito je bitno da se osobe sa mentalnim problemima javljaju na psihoterapije koje pomažu u rešavanju istih a ljudima treba objasniti da nije sramota otići kod psihologa ili potražiti pomoć od psihijatra jer njihovi saveti mogu biti dragoceni.


Pozdravlja Vas Vaša patronažna sestra Duška :)