Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Pet ključnih stvari za bezbedniju ishranu

Milioni ljudi se svake godine razbole i mnogi umiru zbog konzumiranja nebezbedne hrane. Pravilna priprema hrane može sprečiti većinu bolesti koje se prenose hranom. Evo nekoliko saveta kako i zašto pripremati što bezbedniju hranu:

 

 

 1. Perite ruke obavezno: posle upotrebe toaleta, pre pripremanja hrane, posle pripremanja hrane, operite sve površine u kuhinji i pribor kojim je jelo pripremano, zaštitite kuhinju od insekata i druge gamadi. Zašto?
  Zato što se opasni mikroorganizmi nalaze na rukama, priboru za jelo, naročito na daskama za sečenje, a najmanjim kontaktom mogu se preneti na hranu i tako izazvati bolesti koje se prenose hranom.

 2. Odvojite sveže meso, živinu i morske plodove od druge hrane. Čuvajte hranu u zatvorenim posudama da biste izbegli kontakt između sveže i spremljene hrane. Zašto?
  Zato što sveže namirnice, a pogotovo meso, živina i morski plodovi kao i njihovi sokovi, mogu da sadrže opasne mikroorganizme koji se mogu preneti na druge namirnice tokom pripremenja i čuvanja.

 3. Kuvajte hranu temeljno, a pogotovo meso, živinu, jaja i morske plodove. Pustite da supe i čorbe vriju da biste bili sigurni da je temperatura premašila 70º Celzijusa. Spremljenu hranu zagrejte temeljno. Zašto?
  Pravilno kuvanje namirnica uništava skoro sve opasne mikroorganizme, a hrana koja zahteva posebnu pažnju je mleveno meso,veliki komadi mesa i sva živina.

 4. Čuvajte hranu na bezbednim temperaturama: ne ostavljajte kuvanu hranu na sobnoj temperaturi duže od 2 sata. Svu kuvanu hranu koja se brzo kvari čuvajte u frižideru na temperaturi oko 5 º Celzijusa. Pre nego što servirate kuvanu hranu, pustite je da krčka (iznad 60º C). Ne čuvajte hranu predugo u frižideru, i ne otapajte zaleđenu hranu na sobnoj temperaturi. Zašto?
  Mikroorganizmi se razmnožavaju veoma brzo ako se hrana čuva na sobnoj temperaturi. Ako se čuva na temperaturi ispod 5º C ili iznad 60º C njihovo razmnožavanje je usporeno ili zaustavljeno. Mada se neki mikroorganizmi ipak razmnožavaju i na temperaturi ispod 5º C.

 5. Koristite ispravnu vodu ili je filtrirajte da bi bila ispravna za piće. Birajte sveže, hranljive namirnice. Birajte namirnice, kao što je pasterizovano mleko, koje su predviđene da duže traju. Perite voće i povrće, pogotovo ako se jede sveže. Ne koristite namirnice posle isteka roka. Zašto?
  Sveže namirnice uključujući vodu i led mogu da budu zaražene opasnim mikroorganizmima i hemikalijama. Toksične hemikalije mogu da nastanu u oštećenoj i plesnivoj hrani. Pažljivo odabiranje svežih namirnica i jednostavnih mera kao što su pranje i ljuštenje smanjuje rizik od zaraze.

(izvor: izjzv-centar za promociju zdravlja)

Pozdravlja Vas Vaša patronažna sestra.