Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Mesec borbe protiv raka dojke

Oktobar - Internacionalni mesec borbe protiv raka dojke

Ovaj mesec se obeležava u mnogim zemljama širom sveta u cilju skretanja pažnje na rasprostranjenost ove bolesti i da bi se podigla svest o značaju prevencije, ranog otkrivanja i pravovremenog započinjanja lečenja osoba obolelih od karcinoma dojke. Kad se otkrije na vreme, rak dojke je izlečiv u preko 90% slučajeva jer su tada terapijske mogućnosti veće i lečenje je efikasnije, čime se podiže kvalitet života obolelih žena.
Rak dojke predstavlja vodeći maligni tumor u obolevanju i umiranju žena u Srbiji. Kod znatnog broja žena na žalost, maligni tumor kasno se otkrije, kad mu je veličina preko 2 cm i uz pojave bližih ili udaljenih metastaza.
Jedina efikasna mera za smanjenje stope smrtnosti od ove opake bolesti jeste prevencija. Na prvom mestu, samopregledi kod kuće,što svaka žena može da uradi. Dalje ultrazvučni pregledi, žene posle 25.-e godine jednom godišnje - obavezan ultra zvučni pregled i mamografija za žene od 50.-te do 69.-e godine.
Otkrivanjem raka dojke u ranoj fazi bolesti, stvara se mogućnost za njegovo efikasno lečenje tako da je moguće spasiti život i značajno unaprediti kvalitet života žena obolelih od ove teške bolesti. (Patronažna služba)