Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Svetski dan borbe protiv AIDS-a

1. decembar - Svetski dan borbe protiv AIDS-a (SIDE)

Danas se obeležava Svetski dan borbe protiv AIDS-a.

Šta je AIDS?

SIDA ili engleski AIDS je sindrom stečene imunodeficijencije. To je polno prenosiva bolest koja predstavlja poslednji stadijum infekcije organizma virusom HIV-a a karakteriše je progresivno slabljenje imuno-sistema, što pojedince čini podložnim širokom spektru infekcija i tumora.

HIV pozitivna osoba može da izgleda potpuno zdravo, sposobna za rad ili bilo kakvu fizičku aktivnost poput zdravih osoba. Virus se najčešće prenosi polnim putem, tokom nezaštićenog seksualnog odnosa sa HIV pozitivnim partnerom, bez upotrebe kondoma. Dalje, preko kontakta sa zaraženom krvlju, korišćenjem nesterilnog pribora za ubrizgavanje psihoaktivnih supstanci, tetoviranjem nesterilnim priborom...


Biti zaražen virusom HIV-a ne znači imati SIDU!

U lečenju HIV infekcije koristi se antiretrovirusna terapija koja ne može izlečiti infekciju, ali deluje na usporavanje razmnožavanja virusa kako bi se usporilo napredovanje bolesti. Bitno je i naglasiti da svim osobama koje su zaražene HIV virusom treba obezbedi nediskriminatorski i neosuđujući pristup uslugama iz domena prevencije HIV infekcije kao i terapiju, negu i svu podršku osobama inficiranim HIV virusom.


(Patronažna služba DZ Žabalj)