Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Mesec borbe protiv raka

Mart mesec se obeležava kao mesec borbe protiv raka sa ciljem smanjenja broja novoobolelih i broja umrlih od malignih oboljenja, što se može postići ukoliko se kod građana razvije svest o značaju preventivnih pregleda, kontrole faktora rizika i zdravog načina života.

Prema poslednjim procenama Svetske Zdravstvene Organizacije i Međunarodne agencije za istraživanje raka,obolevanje od malignih bolesti u svetu je poraslo na 19,3 miliona ljudi i registrovano je 9,9 miliona smrtnih slučajeva od svih lokalizacija malignih tumora u 2020. god.
U Srbiji se godišnje dijagnostikuje u proseku oko 36000 novih slučajeva malignih bolesti, dok od raka umre više od 20000 ljudi. Vodeći uzroci obolevanja i umiranja od raka u našoj zemlji kod muškaraca su rak pluća, debelog creva i prostate, a kod žena maligni procesi se razvijaju najčešće na dojci, debelom crevu, grliću materice i plućima. Oni su najčešće i uzroci smrtnog ishoda.
Preventivni pregledi stanovništva su najbolji način da se bolest pravovremeno otkrije i leči jer je svaki karcinom izlečiv ukoliko se na vreme otkrije.

(Patronažna služba DZ Žabalj)