Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Postizanje ravnoteže u ishrani

Postizanje ravnoteže u ishrani

Pravilna ishrana podrazumeva svakodnevno izbalansiran unos svih vrsta namirnica podeljen u više obroka u toku dana (doručak, ručak, večera i dve užine). Na taj način , telu se obezbeđuje stalan priliv optimalne mešavine svih neophodnih hranljivih materija koje su važne za dobro zdravlje. Osnovu svake ishrane čini ENERGIJA, bez koje nema života. Energetska vrednost hrane, meri se i izračunava u kilokalorijama (Kcal) ili Kilodžulima. Odrasloj osobi dnevno je potrebno oko 2000 Kilo kalorija.

Tri glavna sastojka hrane su:

  • Ugljeni hidrati (šećeri) 
  • Masnoće i
  • Belančevine (proteini)

Svi ujedno predstavljaju i izvor energije.
Kad je ishrana dobro izbalansirana, najveći deo energije iz hrane trebalo bi da potiče iz UGLJENIH HIDRATA. Postoje DVA osnovna tipa ugljenih hidrata: - prosti i složeni šećeri.

PROSTI ŠEĆERI daju hrani sladak ukus i priprodno su prisutni u - povrću,voću, mleku i medu. Ovi šećeri NISU OPASNI po naše zdravlje, ZA RAZLIKU od RAFINISANOG ŠEĆERA, koji se dodaje kolačima na primer, jer potiču iz namirnica koje istovremeno obezbeđuju - vlaknaste materije, vitamine i minerale.


SLOŽENI ŠEĆERI se nalaze samo u hrani BILJNOG POREKLA kao što su:
- žitarice i proizvodi od žitarica (pšenica, ovas, ječam, pirinač, brašno, testenina, hleb, krompir, mahunarke (pasulj, grašak, soja, sočivo) Oni su najvažniji izvor Energije.

ZABLUDA JE da ova hrana GOJI. Naprotiv! Ona sadrži neophodne hranljive sastojke, a uz to ima i mali sadržaj SOLI.

MASNOĆE sadrže dvostruko više energije u odnosu na ugljene hidrate. Za dobro zdravlje POTREBNA JE MALA količina masnoće u ishrani, odnosno da masnoće obezbeđuju do 30% naših DNEVNIH ENERGETSKIH POTREBA.

BELANČEVINE su glavni gradivni sastojak našeg tela , neophodne su za rast i razvoj.Telo ih koristi kao ENERGETSKI IZVOR samo ako je unos ugljenih hidrata i masnoća NEDOVOLJAN da zadovolji naše energetske potrebe. Hrana koja obezbeđuje belančevine može biti ŽIVOTINJSKOG porekla (meso, mleko, riba jaja)
i BILJNOG porekla (žitarice, mahunarke, jezgrasto voće i neke vrste povrća).

Znači, da biste postigli ravnotežu u ishrani, umereno se hranite i naravno vodite računa o količini i vrsti namirnica koje kombinujete i kojima se hranite.