Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Svetski dan prevencije samoubistva

10. septembar - Svetski dan prevencije samoubistva

Ove godine slogan je pod nazivom "Stvaranje nade kroz aktivnosti u zajednici".
Jedan od 100 smrtnih slučajeva u svetu je posledica samoubistva. Samoubistvo može uticati na svakog od nas i ostavlja duboke posledice. Ako vam osoba kaže da razmišlja o samoubistvu, shvatite to ozbiljno. Nemojte pokušavati da je "razveselite", ni utešite tako što ćete omalovažiti njegov problem (u smislu "proći će to", ili "nije to toliko strašno").

Opširnije: Svetski dan prevencije samoubistva

Mali saveti patronažne službe

Prvi zubići kod beba

Neke bebe ni ne osete izlaženje prvih zubića, dok druge imaju probleme nedeljama. Bebe prve zubiće dobijaju između 4-og i 8-og meseca, ali neretko ne izrastu i do prve godine života. Manji je broj beba kojima zubići krenu rasti u prva 4 meseca života. Sve u svemu, vašoj bebi će do 4-te godine izrasti 20 zubića.

Opširnije: Mali saveti patronažne službe

Svetska nedelja dojenja

Svetska nedelja dojenja (01. - 07. avgusta)

Prva nedelja avgusta obeležava se kao Svetska nedelja dojenja. Predstavlja globalnu inicijativu čiji je cilj da se podigne svest o značaju dojenja kako za majku tako i za novorođenče. Podaci Unicef-a za našu zemlju govore da svega 13% majki doje svoju decu, što zbog nedovoljne laktacije, što iz estetskih razloga😟Dojenje svakom detetu pruža najbolji mogući početak života.
- Obezbeđuje pravilan rast i razvoj
- Podstiče razvoj imunog sistema deteta jer sadrži hranljive materije, minerale, vitamine, vodu, antitela-bukvalno sve.
- Smanjuje rizik od pojave alergije, gojaznosti
- Podstiče razvoj inteligencije kod deteta.
A kod majke se smanjuje rizik od obilnog krvarenja posle porođaja,
- Od pojave malignih oboljenja dojke i jajnika
- Anemije.
- Dojenje doprinosi normalizaciji telesne mase
- Smanjuje rizik od pojave postpartalne depresije.

Osim svih ovih prednosti kako za bebu, tako i za majku, dojenje se preporučuje jer je majčino mleko najbolja i najbezbednija hrana za odojče,a ujedno stvara i neraskidive veze između majke i njenog deteta. 😊👶💕

Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Ove godine, svetski Dan borbe protiv šećerne bolesti obeležava se pod sloganom "Žene i dijabetes - naše pravo na zdravu budućnost".

Kampanja je namenjena svim ženama u riziku da obole od šećerne bolesti ili su već obolele od dijabetesa. Kampanja promoviše značaj pristupačne i jednake dostupnosti neophodnim lekovima, medicinskoj tehnologiji, edukaciji samokontrole dijabetesa, i informacijama potrebnim za postizanje optimalnog ishoda lečenja i unapređenje prevencije TIP-2 dijabetesa.

Opširnije: Svetski dan borbe protiv dijabetesa

Nedelja promocije dojenja

Nedelja promocije dojenja

Od 1. - 7. avgusta obeležava se Svetska nedelja dojenja pod sloganom "Podržimo dojenje", cilj kampanje 2017.-te godine je informisanje o značaju dojenja kako po zdravlje majke tako i po bebino zdravlje.
Dojenje je proces istovremenog zbližavanja majke sa svojom bebom uz naravno uspostavljanje dublje emocionalne veze majke i njene bebe.

Opširnije: Nedelja promocije dojenja