Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Pohađanje kolektiva - veći rizici

Pohađanje kolektiva - veći rizik od prehlada i kašlja

Imuni sistem se tokom detinjstva postepeno razvija, a u potpunosti sazreva oko petnaeste godine. U prvim mesecima i godinama života znatno je smanjena sposobnost odbrane od infekcije virusima, bakterijama i gljivicama. Ranim polaskom u jaslice, dete će biti izloženo tim uzročnicima i može se očekivati da će u proseku oboljevati 2-3 puta mesečno, posebno u sezoni respiratornih infekcija (od oktobra do aprila).

Tokom prvih meseci i godina od polaska u kolektiv javljaju se dugotrajno curenje iz nosa, slivanje sekreta u ždrelo, potom u dušnik i bronhije. Zbog sekreta deca povremeno kašlju, pri čemu se čuje "otkidanje" sekreta sa sluznice - takozvani vlažni ili produktivni kašalj. Opšte stanje deteta je dobro, bez povišene telesne temperature, san je uredan, a dete ima i dobar apetit.
Povećana učestalost infektivnih bolesti sigurno je povezana sa boravkom dece u predškolskim i školskim ustanovama, bez obzira na nivo ekonomskog razvoja pojedine zajednice. 
Akutne respiratorne infekcije vodeći su problem u predškolskim ustanovama, kako kod nas tako i u svetu.
Uz tegobe curenja nosa, i kašlja, česta pojava kod dece u predškolskom uzrastu je i povišena telesna temperatura. Javljaju se upale gornjih disajnih puteva uzrokovane virusima.
Nemojte se iznenaditi. Smatra se da polaskom dece u jaslice možemo očekivati pojavu oboljenja do tri puta u toku mesec dana. Polaskom trogodišnjeg deteta u vrtić, očekuje se do dve epizode bolesti disajnih puteva mesečno. 
Kako sprečiti infekcije disajnih puteva?

  • Na prvom mestu zdravom ishranom, dovoljnim unosom tečnosti u organizam;
  • Namirnice bogate vitaminima, mineralima i vlaknima, kao i namirnice koje sadrže malo masnoće , šećera i veštačkih aroma;
  • Važnu ulogu ima i fizička aktivnost dece - bavljenje sportom;
  • Zatim dovoljno sna, i boravka na svežem vazduhu. Naročito treba izbegavati boravak u prostorujama gde ima mnogo ljudi;
  • Obavezno redovno provetravati prostorije, davati deci što više vitamina i prirodnih sastojaka koji jačaju imuni sistem.

I na kraju ne treba zaboraviti da decu treba poštedeti i stresnih situacija koje isto tako štetno mogu da deluju na odbrambeni sistem deteta.