Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Svetski dan prevencije samoubistva

10. septembar - Svetski dan prevencije samoubistva

Ove godine slogan je pod nazivom "Stvaranje nade kroz aktivnosti u zajednici".
Jedan od 100 smrtnih slučajeva u svetu je posledica samoubistva. Samoubistvo može uticati na svakog od nas i ostavlja duboke posledice. Ako vam osoba kaže da razmišlja o samoubistvu, shvatite to ozbiljno. Nemojte pokušavati da je "razveselite", ni utešite tako što ćete omalovažiti njegov problem (u smislu "proći će to", ili "nije to toliko strašno").

Budite strpljivi, tolerišite tišinu. Osobi koja se bori sa suicidnim idejama ponekad je vrlo teško da priča o svom problemu, pa joj treba dati vremena da kaže kako se oseća. Takvi ljudi sebe doživljavaju kao da su zarobljeni ili kao da su teret svojoj porodici ili prijateljima i ne vide nikakav izlaz. Pomozite im da shvate da su problemi rešivi, i da uvek postoji neka alternativa. Da samoubistvo nije nikakvo rešenje.
Pričajte sa njima u smislu da se bez ikakvog straha jave svom lekaru, ili psihijatru Doma zdravlja. Postoje profesionalne i volonterske službe koje se bave problemom samoubistva. Veoma je važno razgovarati i ponuditi pomoć onome kome je potrebna. (Patronažna služba)