Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Saveti porodiljama u toku babinja

Mnoge žene odmah posle porođaja imaju prolazan osećaj hladnoće i drhtanja. Ovaj osećaj je kratkotrajan, brzo isčezava i, osim u retkim slučajevima, nema nikakve veze sa bilo kakvom infekcijom. Objašnjava se neuro-vaskularnim uzrocima, odnosno prodiranjem stranih belančevina u krvotok majke. Kod izvesnog broja babinjara, neposredno posle porođaja i nekoliko prvih dana babinja, zapaža se lako usporenje pulsa.

To usporenje pulsa može biti izuzetno znatno, pa su zabeleženi i slučajevi "bradikardije" (usporenosti rada srca) sa oko 50 otkucaja u minutu. Ova bradikardija je prolaznog karaktera i bez posebnog značaja, tako da drage moje porodilje ne treba da paničite!!!

Idemo dalje: - Kod babinjara se prva 24 sata dešava da im je telesna temperatura nešto povišena. Međutim, ako ona ne pređe 38 stepeni Celzijusovih, i ako je kratkotrajna, takva temperatura se ni ne smatra zabrinjavajućom.

Osim toga, zapaženo je i smatra se NORMALNIM (ovo pišem velikim slovima, jer me mnoge porodilje pitaju zašto se mnogo znoje). Ta hipersekrecija znoja se naročito ispoljava kod dobrih dojilja (moja profesorka akušerstva Ivanka imala je običaj da kaže: "Dobra dojilja, dobra znojilja"... tako da znate drage moje porodilje koje imate Hvala Bogu dovoljno mleka nemojte puno da brinete oko toga što se znojite... to tako treba!!!
U psihičkom pogledu, normalne babinjare su smirene i zadovoljne. Zadovoljne su što su srećno prebrodile trudnoću i porođaj i što su dale sve od sebe da na svet dođe jedan novi mladi život.

U to vreme znači u vreme babinja, ostvaruje se prvi dodir između porodile i novorođenčeta, počine da se stvara majčinska ljubav i stvaraju se osnovi psihičkog zbližavanja i razumevanja između majke i deteta.
Zbog važnosti psihičkog zbliživanja majke i deteta, već od prvih dana njegovog života mnogi akušeri smatraju da novorođenče ne treba odvajati nod svoje majke od prvog dana života.
Ali ne smemo zaobići ni naše drage tate, koji isto tako imaju važnu ulogu u odgajanju i vaspitavanju svog deteta jer da se ne lažemo, dete nije samo majčino! Zar ne?

Tako, dragi naši mladi roditelji, budite mudri kao što ste i pametni, volite se, poštujte se, nemojte se svađati zbog nebitnih stvari u životu! Filtrirajte dobro u tim vašim glavama šta je to toliko bitno oko čega ćete se posvađati, pa nećete razgovarati par dana. Glupost. Trudite se da svaki dan ulepšate jedno drugom i igrajte se sa svojom decom, to Vam oni nikad neće zaboraviti. I...nemojte decu tući... NIKADA!!!
Uvek postoji neki način da se detetu lepo objasni šta je dobro a šta nije, šta se sme, a šta ne itd... I...VOLITE SE... :)

Pozdravlja Vas Vaša patronažna sestra Duška :)