Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Celijakija

CELIJAKIJA - BOLEST O KOJOJ SE MALO ZNA

ŠTA JE CELIJAKIJA?
To je najčešća hronična gastroenterološka bolest koju karakteriše nepodnošljivost organizma na GLUTEN.

ŠTA JE GLUTEN?
To je biljna belančevina koja se nalazi u pšenici, ječmu, raži i zobi. Ima svojstvo lepka koji daje kompaktnost hlebu i proizvodima od brašna. Celijakija se javlja kod osoba sa genetskom predispozicijom kojima jelovnik sadrži gluten, kao i posledica stresa ili infekcija. Javlja se kod odojčadi, dece i odraslih.

Rezultira oštećenjem sluznice tankog creva, smanjenjem lučenja nekih hormona, otežanom probavom bitnih nutritivnih sastojaka, razvojem vrlo teških i po život fatalnih bolesti.

KOJI SU MOGUĆI SIMPTOMI CELIJAKIJE?
Povraćanje, umor, glavobolja, dugotrajni prolivi, mnogobrojne obilne stolice, nenapredovanje u telesnoj masi, mršavljenje, gubitak apetita, slabo razvijeni mišići, nadutost stomaka. Može se javiti i slabokrvnost i nizak rast.

KOJE SU POSLEDICE NELEČENE CELIJAKIJE?
Telesna nerazvijenost, slabija plodnost, poremećaj menstruacije, srčana oboljenja, neurološka oboljenja, osteoporoza, poremećaj u razvoju zubne gleđi, dijabetes, autoimune upale štitne žlezde, jetre i sluznice želuca, oštećenja nadbubrežne žlezde, limfomi, karcinom creva, depresija, netolerancija organizma na laktozu...

KAKO UTVRDITI DA LI OSOBA BOLUJE OD CELIJAKIJE?
80% tačna dijagnoza se dobija testom krvi na antitela na gluten, tkivnom transglutaminazom, utvrđivanjem genetske predispozicije. 100% tačna dijagnoza dobija se biopsijom sluznice tankog creva.

KOJI JE NAČIN LEČENJA OD CELIJAKIJE?
Medicinskog leka nema! Ali, rano dijagnostikovanje bolesti doprinosi zaustavljanju razvoja bolesti. Jedini lek je - HRANA!
Jedina terapija - STROGA BEZGLUTENSKA DIJETA CELOGA ŽIVOTA!
Ovom dijetom stanje organizma će se potpuno normalizovati, jer se gluten potpuno izbacuje iz ishrane. Čovek se ne lišava ni jednog jedinog važnog nutritivnog sastojka, ni vitamina i minerala koji se ne bi mogli nadoknaditi drugom hranom. Ishrana bez glutena osigurava normalan rast i razvoj osobama koje boluju od celijakije.
Nijedna hronična bolest ne pokazuje tako povoljne trendove u razvoju dece ako se primenjuje ishrana bez glutena. Dijeta mora da se sprovodi celog života.
Bezglutensko kuvanje isto je kao i uobičajeno kuvanje. Treba samo napraviti pravilan izbor namirnica i pažljivo pripremati i servirati hranu. Izbegavati restoransku hranu!
Pri kupovini namirnica obavezno:

 • dobro pročitati etiketu,
 • kupovati samo one namirnice na kojima je jasno označeno da je bez glutena: PRECRTANI KLAS PŠENICE je svetski znak za hranu bez glutena,
 • birati što jednostavnije namirnice (one koje prirodno ne sadrže gluten),
 • birati namirnice za koje kompetentna osoba garantuje da su bez glutena.

Znači, ako želite da budete zdravi i pored toga što imate celijakiju, treba što više da se informišete o ovoj bolesti i o bezglutenskoj hrani. Pridržavajte se bezglutenske dijete. Pravilno birajte namirnice. Povežite se sa drugim osobama koje imaju isti problem, razmenjujte sa njima informacije. Ne krijte bolest!!!
U mnogim zemljama postoje udruženja celijakičara. Ona su važna za informisanost obolelih ali i za informisanost javnosti o njihovim problemima čime se podiže nivo kolektivne svesti o ovoj bolesti koja više nije retka.

HRANA KOJU NE SMEJU DA KONZUMIRAJU OBOLELI OD CELIJAKIJE:

 • pšenica, durum, raž, ječam, ovas,
 • proizvodi od navedenih žitarica: brašno, skrob, griz, pahuljice, prezle, mekinje, klice, kaše...
 • hleb i pecivo od gore navedenih vrsta žitarica,
 • testenine od gore navedenih vrsta žitarica (špageti, makaroni, lazanje, knedle, oblatne, korneti...
 • kore za picu, žuta i šarena boranija,
 • soja sos.

HRANA KOJA JE DOZVOLJENA:

 • pirinač (integralan i glaziran)
 • kukuruz, lan, proso, pirinčano brašno, griz, skrob i pahuljice, proso brašno,
 • griz i palenta, kukuruzno brašno i palenta, gustin,
 • hleb i pecivo proizvedeno u domaćinstvu od 100% od kukuruznog, pirinčanog ili proso brašna.
 • testenine od 100% pirinčanog, kukuruznog ili bioprocel brašna (rezanci, špagete, makaroni...)
 • može se koristiti suncokret, susam, gorčica, mak, kokos,
 • od mahunarki: pasulj, zelena boranija, grašak, sočivo, bob, kikiriki, sojino zrno....

Postoji još veliki spisak namirnica koje su dozvoljene i onih koje nisu ali oni koje muči ova bolest, verovatno su već dosta upućeni i naravno, pridržavaju se ove dijete.
Eto, toliko o CELIJAKIJI, nadam se da će ove informacije obogatiti Vaše znanje o ovoj bolesti.

Pozdravlja Vas Vaša patronažna sestra Duška :)