Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Svetski dan borbe protiv side

1. DECEMBAR - SVETSKI DAN BORBE PROTIV SIDE

1. decembar, ove godine obeležava se pod sloganom " NIJEDAN ŽIVOT IZGUBLJEN ZBOG SIDE". U svetu je prema podacima Ujedinjenih Nacija krajem 2012. god.sa HIV-om živelo 35,3 miliona osoba.
U Srbiji su prema podacima Instituta za javno zdravlje" Dr Milan Jovanović Batut" od početka godine 32 osobe obolele od SIDE a 14 ih je umrlo.

SIDA ili engleski AIDS je sindrom stečene imunodeficijencije, to je polno prenosiva bolest koja predstavlja poslednji stadijum infekcije organizma virusom HIV-a, a karakteriše je progresivno slabljenje imuno-sistema što pojedince čini podložnim širokom spektru infekcija i tumora. Postoji razlika između pojmova HIV pozitivna osoba i osoba obolela od SIDE. To su dve povezane ali različite stvari koje se često pogrešno poistovećuju. HIV pozitivna osoba je zaražena virusom HIV-a, ali to još uvek ne znači da ima SIDU. Do pojave bolesti može da prođe vremenski period od 2-10 godina. HIV pozitivna osoba može da izgleda potpuno zdravo, sposobna za rad ili bilo koju drugu aktivnost poput zdravih osoba.

Virus se najčešće prenosi polnim putem, tokom nezaštićenog seksualnog kontakta sa HIV pozitivnom osobom bez upotrebe kondoma. Dalje preko kontakta sa zaraženom krvlju, korišćenjem nesterilnog pribora za ubrizgavanje psihoaktivnih supstanci, tetoviranjem nesterilnim priborom, preko menstrualne krvi itd. Biti zaražen HIV-om kao što smo rekli ne znači imati AIDS. AIDS je stanje uznapredovale ili završne faze HIV infekcije.

Nakon zaraze nastupa PRVA FAZA HIV BOLESTI koju nazivamo AKUTNA HIV INFEKCIJA. Kod većine bolesnika nakon 3-6 nedelja od zaražavanja javlja se povišena temperatura i bolest koja je slična blagoj virozi, gripu ili infektivnij mononukleozi. U RANOJ I SREDNJOJ FAZI HIV bolesti broj limfocita CD4 smanjuje se na 200-300/mm³. U FAZI UZNAPREDOVALE HIV BOLESTI koja kod 50 % bolesnika nastaje nakon 10 godina od zaražavanja, javljaju se teže bolesti kao što su upala pluća ili dijareja (prolivi), a broj limfocita je još manji.

U KASNOJ FAZI HIV BOLESTI kada je broj limfocita CD4 ispod 50mm³ može nastupiti infekcija mrežnice uzrokovana citomegalovirusom, limfom mozga...

U lečenju HIV infekcije koristi se antiretrovirusna terapija koja ne može dovesti do izlečenja infekcije, ali deluje na usporavanje razmnožavanja virusa. Danas se upotrebljava veći broj lekova istovremeno. Osnovni cilj antiretrovirusnog lečenja je smanjiti količinu virusa u krvi i time postići usporavanje progresije ove bolesti.

Pozdravlja Vas Vaša patronažna sestra Duška :)