Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Svetski dan zdravlja

Obeležavanje svetskog dana zdravlja - 7. april 2017. godine

7. april se obeležava kao Svetski dan zdravlja . Ove godine, posvećen je depresiji i obeležava se pod sloganom " Depresija - hajde darazgovaramo".
Depresija je jedan od vodećih uzroka opterećenja stanovnika bolestima u Srbiji. Prema podacima iz izveštaja Svetske Zdravstvene Organizacije iz 2017.-te godine od depresije u Srbiji pati 419.302 osobe odnosno 5% populacije. Depresija više opterećuje žene kod kojih zauzima treće mesto, dok je kod muškaraca opterećenje depresijom na šestom mestu. Depresija najčešće pogađa adolescente, i mlade odrasle osobe, ali i žene u reproduktivnom dobu (naročito posle porođaja) i starije osobe (preko 60 godina starosti).


Šta treba znati i činiti?
- Osobe koje imaju depresiju žale se na nesanicu, ili rano jutarnje buđenje. Imaju smanjen apetit, gube na težini, žale se na različite bolove po celom telu.
Dalje, takve osobe ne mogu da osećaju radost, zadovoljstvo, nemaju snage niti energije, gube interesovanje za svakodnevne aktivnosti. Stalno od nečeg "strahuju", prekomerno uzimaju "tablete za smirenje", konzumiraju alkohol čak i u kombinaciji sa lekovima za smirenje. Bitno je da ljudi oboleli od depresije RAZGOVARAJU sa članovima svoje porodice, prijateljima, zdravstvenim radnicima, sa ljudima od poverenja. To je veoma bitno. Razgovor je neophodan.
- Treba shvatiti da depresija NIJE loše raspoloženje i tuga koja traje kratko i koja brzo prođe. Depresija NIJE slabost karaktera ili ličnosti, niti lenjost i izbegavanje obaveza.
Depresija se NE LEČI LEKOVIMA ZA SMIRENJE kao što su Bensedini, Bromazepami i ostali, ili alkoholom, naprotiv tako se depresija još i pogoršava.
Ukoliko se jave slični simptomi kao prethodno nabrojani, prvo što treba da uradite jeste da se javite svom izabranom lekaru koji će Vas već usmeriti kod adekvatnih lekara specijalista i naravno da ćete dobiti adekvatnu terapiju takozvane antidepresive. Postoje ustanove i udruženja koje sarađuju u pružanju usluga obolelim od depresije tako da sa adekvatnim lečenjem i razgovorom osoba posle toga postaje "ona stara".