Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Svetski dan borbe protiv raka 2015

04. Februar - Svetski dan borbe protiv raka

Svetski Dan borbe protiv raka obeležava se svake godine i predstavlja inicijativu pod kojom ceo svet može i treba da se udruži u borbi protiv ove teške bolesti. Cilj ovakve vrste borbe jeste da se što više populacije edukuje da se pridržavaju zdravog načina života, što podrazumeva pravilnu ishranu, redovnu fizičku aktivnost i na prvom mestu redovne preventivne preglede.

U klinikama širom Srbije leži veliki broj pacijenata obolelih od malignih oboljenja koji boluju od raznih vrsta maligniteta. Žene boluju od karcinoma dojke, grlića materice, raka pluća, debelog creva... Ni muškarci nisu pošteđeni. Najčešće se kod njih javlja rak prostate, mokraćne bešike, pluća,pankreasa, želuca.
Što se tiče žena treba spomenuti da se veoma često javlja karcinom dojke kod devojaka mlađih od 18 godina tako da one obavezno treba da rade redovno samokontrole dojki i da redovno idu na preglede kako dojki tako i na ginekološke preglede kod svog ginekologa. Tom prilikom se pored ginekološkog pregleda može uraditi i Papanikolau test za rano otkrivanje raka grlića materice.
Rak je jedan od vodećih uzroka smrti u svetu, pa se zbog toga i uporno naglašava značaj prevencije, ranog otkrivanja maligniteta da bi čovek mogao da se izleči.
Svako može smanjiti sopstveni rizik od raka ako se pridržava jednostavnih saveta:

  • prestanak pušenja
  • hranite se raznovrsno i pravilno
  • budite fizički aktivni
  • ukoliko ste gojazni,smanjite telesnu masu
  • smanjite konzumiranje alkohola
  • izbegavajte neumereno izlaganje suncu
  • izbegavajte stresne situacije ma koliko to bilo teško
  • redovno se kontrolišite kod svog lekara.

Dalje, žene, obavezni ginekološki pregledi, samopregledi i pregledi dojki.
Žene posle 45-te godine starosti svake druge godine uraditi mamografiju, posle 50-te godine pregled debelog creva ili prostate (kod muškaraca).
Pratiti izgled svoje kože, posmatrati svaku promenu na mladežima, i odmah se javiti lekaru.
Eto toliko od mene. Nadam se da će Vam par ovih saveta biti od koristi.

Pozdravlja Vas Vaša patronažna sestra Duška.