Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Morbili - Male boginje

U Srbiji su pojačane mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama (morbilima), jer je u periodu od novembra prošle do 9. januara ove godine prijavljeno 72 slučaja sumnje na ovo oboljenje.

U Južnobačkom okrugu registrovano je 11 osoba sa malim boginjama. Iz Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" objašnjavaju da je vakcinalni status potvrđenih slučajeva nepoznat ili da je reč o nevakcinisanim osobama, izuzev kod 4 obolela lica koja su vakcinisana jednom dozom vakcine.
Interesantno je da trećina obolelih ima od 35-40 godina, 34% pacijenata imaju od 20-30 godina, 17% bolesnika je starosti od 15-20 godina, a 11% je uzrasta od 1-4 godine, a po dve obolele osobe imaju 40 godina i jedna je uzrasta od 5-10 godina.

Morbili se manifestuju opštom slabošću, povišenom temperaturom, groznicom, curenjem iz nosa, zapaljenjem sluznice disajnih organa, crvenilom u očima, bolom u grlu, kašljem i pojavom osipa koji se javlja na koži lica pa se spušta preko vrata na ceo trup i ostale udove. Lek protiv morbila ne postoji. Pored vakcinacije kao suverenog načina sprečavanja nastanka ove zaraze, na raspolaganju postoji i takozvana pasivna zaštita koja se svodi na davanje gamaglobulina, pomoću kojih se osetljiva osoba može zaštititi tokom prva 3 dana nakon izlaganja izvoru.
Male boginje su poznate po tome što se prenose vrlo lako kapljičnim putem, sa zaražene osobe na zdravu, osetljivu osobu. Obolevaju osobe svih uzrasta koje nisu vakcinisane ili prethodno nisu preležale bolest.
Inače, bolest se manifestuje težom kliničkom slikom i češćim komplikacijama kod dece mlađe od 5 godina i osoba starijih od 20 godina.
U nerazvijenijim zemljama od morbila se relativno često umire tako da je vakcinacija bar kod nas zakonski obavezna još od 1971.god. vremenom je poboljšana i od 1984.-te godine nije menjana.
(Deo teksta je preuzet od IZJZSrbije "Dr Milan Jovanović Batut").

Pozdravlja Vas Vaša patronažna sestra Duška.