Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Svetski dan hrane

Obeležavanje oktobra meseca pravilne ishrane i 16. Oktobra, svetskog dana hrane

Generalna skupština ujedinjenih nacija odredila je 2014.-tu godinu kao "Međunarodnu godinu porodične poljoprivrede". Svetski dan hrane 16.-ti oktobar ove godine se obeležava pod sloganom "Brini o zemlji nahrani svet" i stavlja akcenat na značajnu ulogu porodične poljoprivrede u iskorenjivanju gladi i siromaštva, obezbeđivanju hrane, poboljšanju životnog standarda, upravljanju prirodnim resursima, na zaštitu životne sredine i postizanje održivog razvoja, posebno u ruralnim područjima.

Procenjuje se da postoji skoro milijardu pothranjenih osoba širom sveta što znači da je skoro šestina čovečanstva gladna. Zbog toga se akcenat stavlja na razvoj porodične poljoprivrede i proizvodnje hrane.

 

Ciljevi svetskog dana hrane su:

  • promovisanje porodične poljopivrede koja se oslanja na porodični rad (šumarstvo, ribolov, stočarstvo);
  • podsticanje učešća seoskog stanovništva, naročito žena u odlukama i aktivnostima koji utiču na njihove životne uslove;
  • podsticanje proizvodnje hrane i stimulisanje bilateralnih, multilateralnih i nevladinih napora u tom cilju;
  • povećanje svesti javnosti o problemu gladi u svetu.

Danas je skoro 842 miliona ljudi širom sveta hronično neuhranjeno. Zato je neophodna sveobuhvatna akcija u poljoprivredi i prehrambenoj industriji, obezbediti prirodne resurse i prvenstveno intenzivirati aktivnosti u oblasti javnog zdravlja i obrazovanja.
(Tekst je preuzet od IZJZV)

Pozdravlja Vas Vaša patronažna sestra Duška