Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Razvoj bebe uzrasta od 0-6 meseci

Telesni, motorni i intelektualni razvoj bebe uzrasta od 0-6 meseci

Na rođenju dete bi trebalo da bude teško od 3-3,5 kg a dugačko od 47-52 cm. Obim glavice novorođene bebe trebalo bi da bude od 34-36 cm. Do 6.og meseca života bebu bi trebalo isključivo dojiti a i ono bi u tom uzrastu već trebalo da udvostruči težinu koju je imalo na rođenju. Između 6.og i 12.og meseca zdravo dete bi trebalo mesečno da dobija 300-600 gr u težini i 1,5-3 cm u dužini. Veštački hranjene bebe dobijaju više na težini, ali se tu radi o kvantitetu a ne o kvalitetu.

Neka deca prve zubiće dobiju sa 4 meseca, a drugoj prvi zub izađe posle prve godine života. Obično se prvo javljaju dva prednja sekutića i donji zubi. Motorna kontrola tela bebe počinje u trećem mesecu. Tada, u majčinom naručju, dete može kratkotrajno da drži uspravno glavicu.
U četvrtom mesecu, beba drži glavu kad je u uspravnom položaju. Ležeći na stomaku podiže glavu za 90 stepeni. Beba ovog uzrasta može podići grudi uz pomoć laktova i da se prevrne u jednom smeru.
Sa 5-6 meseci, dete čvrsto drži glavu u uspravnom položaju. Kada se podigne u sedeći položaj, može kratko da sedi uz pridržavanje, držeći glavu u liniji tela. Ako bebi date omiljenu igračku ostaće nešto duže u sedećem položaju.
Što se tiče intelektualnog razvoja bebe, ona pogledom prati predmete živih boja pred sobom. Kad bebinoj glavici približite predmete ili igračke koji proizvode zvuk (zvečka, sat...), beba će okrenuti glavu prema njima da bi ih videla. Ako beba, ležeći u krevecu udari igračku koja proizvodi zvuk, ponoviće iste pokrete, da bi ponovo čula isti zvuk.
Sa 4-5 meseci, dete se pruža prema predmetima, počinje da obraća pažnju na sitne predmete dok oni padaju na pod.
Sa 6 meseci, dete prebacuje igračku iz jedne u drugu ruku a i buni se ako pokušate da mu uzmete omiljenu igračku.
Eto drage naše mame, par zanimljivih stvari koje bi trebalo da znate o vašoj bebi u ovom uzrastu, a kasnije ćemo pričati i o odojčadima starijeg uzrasta.

(tekst je iz priručnika za trudnice i porodilje u saradnji sa Crvenim krstom Srbije )

Pozdravlja Vas Vaša patronažna sestra Duška :)