Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Prednosti fizičke aktivnosti

Prednosti fizičke aktivnosti u prevenciji nezaraznih bolesti

Svetska Zdravstvena organizacija u cilju podizanja svesti celokupne svetske javnosti o važnosti fizičke aktivnosti po populaciju sprovodi svake godine kampanju u kojoj se potencira važnost fizičke aktivnosti po ljudsko zdravlje. Fizička neaktivnost uz nepravilnu ishranu predstavlja važan faktor rizika za nastanak hroničnih nezaraznih bolesti, a kod školske dece može da utiče i na nepravilan razvoj tela i nastanak deformiteta.

U svetu je približno 31% osoba starijih od 15 godina nedovoljno fizički aktivno. Prema podacima iz istraživanja zdravlja stanovništva Srbije u 2006.-oj godini više od 2/3 stanovništva odraslog, u Srbiji je fizički NEAKTIVNO!!! (67,7%). Prema rezultatima analitičke studije zdravlja stanovnika Srbije Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut", kod učenika Osnovnih škola, prisutan je trend povećanje broja dece sa deformitetima kičmenog
stuba sa 8,8% u 1997-oj god na 10,2% u 2007.-oj godini. Isto tako primećen je trend smanjenja broja dece sa deformacijom stopala sa 16,8% u 1997.-oj god. na 13,9% u 2007. Godini. Isti trend se pojavljuje i u srednjim školama, gde je prisutno smanjenje broja dece sa deformacijom stopala sa 10,0% u 1997-oj godini na 8,4% u 2007-oj godini, a porast dece sa deformitetima kičmenog stuba sa 12,4% u 1997-oj god. na 17,5% u 207-oj god.
Svake godine (10. maja), obeležava se Međunarodni Dan fizičke aktivnosti, kojim se promoviše i podstiče fizička aktivnost koja omogućava sprečavanje mnogih bolesti koje nastaju upravo zbog fizičke neaktivnosti.
Nije bitno kakva je težina fizičke aktivnosti, jednostavno, ljudi treba da redovno obavljaju svoje fizičke potrebe,da se umereno kreću, polako rade svoje poslove po kući, naravno onoliko koliko im to omogućava njihovo zdravstveno stanje.
Redovno vežbanje,kao što su hodanje, vožnja bicikla, itd, smanjuje rizik od kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa i nekih vrsta raka, pomaže u regulisanju telesne težine a doprinosi i dobrom mentalnom zdravlju. Dalje, učestvovanje u fizičkim aktivnostima povećava mogućnost druženja i stvara osećaj pripadnosti zajednici.
Eto dragi moji sugrađani, nadam se da će Vas ovaj zanimljivi tekst malo zaintrigirati i da ćete ga sa pažnjom pročitati, jer nije loše nikad čuti i saznati nešto novo a ispravno.

(Deo teksta je preuzet od Instituta za javno zdravlje "M.J.Batut" iz Beograda.)

Pozdravlja Vas Vaša patronažna sestra Duška !!! :)