Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Prednosti dojenja

Mnoge trudnice ali i majke koje su se tek porodile često obuzima strah kako će uspešno dojiti svoje dete. Da li recimo imaju male grudi ili "uvučene" bradavice itd. Spoljni izgled grudi nikako ne utiče na stvaranje mleka ili na sposobnost majke da doji dete. Grudi i bradavice svih veličina i oblika sposobne su da nahrane gladno dete. Uvučene bradavice koje se ne ispupče pri nadražaju zahtevaju posebnu pripremu (tokom same trudnoće, znači pre porođaja) kako bi potpuno funkcionisale.

 

PREDNOST DOJENJA

Majka koja je pokretljiva (recimo putuje negde), a pri tom doji bebu, uvek sa sobom ima dovoljno hrane, kud god pošla i koliko god se zadržala. I ne mora da razmišlja o večitom sterilisanju flašica i podgrevanju mleka. Zbog neobučenosti majki o dojenju,u svetu umre svake godine 13 miliona dece jer su lišeni majčinog mleka.Bar 6 meseci prirodne ishrane znatno utiče na bebino zdravlje i psihu. Pravilna obuka mladih majki kako da doje svoje bebe mnogo znači za zdravlje budućih naraštaja.
Nažalost, mnoge žene nemaju nikakvu praktičnu pomoć na tom polju, pa često odustaju bilo zbog toga što ne znaju kako to da čine pravilno, ili im je samo dojenje krajnje neugodno. SZO (svetska zdravstvena organizacija) savetuje da se tokom prvih 6 meseci ishrana novorođenčeta zasniva isključivo na dojenju. Preporučuje se da bebe počnu da sisaju već tokom prvog sata po rođenju i da u prvih 6 meseci majčino mleko bude isklučivo njihova jedina hrana!
Istovremeno: vodu, druge napitke i hranu treba izbegavati. Dojenjem se deci obezbeđuju vitalni nutritivini sastojci i jača imunološki sistem, tako da lako mogu da se izbore sa bolestima kao što je dijareja (proliv) ili upala pluća.
Bebe koje sisaju imaju jači odbrambeni sistem tako da su otpornije na mnoge bolesti. SZO ističe da bi sa dojenjem trebalo nastaviti i nakon 6 meseci pri čemu se naravno dojenje kombinuje i sa ostalim namirnicama koje će majka da priprema i hrani bebu. Majčino mleko smanjuje pojavu dijareje, oboljenja grla, uha i nosa kao i respiratornog sistema, a bogato je i vitaminom A koji štiti oči i smanjuje opasnost od infekcija.

Mnoge majke zbunjuju različite priče o dojenju, kao što su recimo: kako se snaći na moru odnosno godišnjem odmoru a treba dojiti?
Ono što treba da znaju je da je dojenje prirodno i jednostavno i tokom leta. Ako majke brinu da će smanjiti proizvodnju mleka zbog hladnoće mora, mogu odmah da odahnu.
Proizvodnja mleka uslovljena je količinom koju beba pojede a ne spoljašnjom temperaturom.
Nema ni jednog sastojka u moru koji bi loše uticao na dojenje.
Nekim bebama će se možda i svideti slankast ukus kad prihvate dojku, ali bi bilo bolje da majke ipak operu dojke pre podoja :)
Majčino mleko je na početku podoja vodenasto i može u potpunosti da utoli bebinu žeđ. Pri kraju podoja, mleko se menja u gušće, hranljivije, pa to mleko ublažava bebinu glad.
Važno je da majka uzima dosta tečnosti!!!! Za starije bebe koje uz dojenje uzimaju i kašice,potrebna je dodatna tečnost.
Ako je jako leto, deci davati po 100 ml tečnosti na kg telesne težine.
Nikad drage mame nemojte da se stidite da dojite svoje dete na javnom mestu!!! To je nešto najlepše za videti. Majku koja doji svoje dete!
Kad god to traži - dete podojite. Ono traži ili vodu, ili hranu... ili utehu i bliskost.
Zato drage mame-samo napred! Dojite svoju decu što duže možete jer će tako najsigurnije izrasti u mladog, zdravog čoveka!!!

Pozdravlja Vas Vaša patronažna sestra Duška :)

 

Pročitajte još o dojenju...