Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Agresivnost kod mladih ljudi

U poslednje vreme, tačnije, poslednjih godina, beležimo zabrinjavajući porast agresivnog ponašanja mladih ljudi, srednjoškolaca, tinejdžera, pa čak i dece koja idu u "niže razrede" osnovne škole.
Svaki dan čitamo u dnevnoj štampi crne hronike o tome kako je neko nekome oduzeo život, ili ga povredio na bilo koji način. I ne samo to. Znači, ne samo povređivanje, nanošenje bola nekom drugom, već i uništavanje imovine i svega oko sebe. Lomiti, paliti, razbijati, razvaljivati, pljačkati, svaki dan gledamo iste scene na TV-u ili putem interneta.

Koji su uzroci agresivnog ponašanja kod mladih? Postoji više uzroka:

 • Situacija u društvu - ratne okolnosti, gde su uzdrmane sve vrednosti i pravila, što se odražava i u školi i u porodici. Rat i stresne situacije se mogu shvatiti kao niz opasnosti, pretnji, ograničenja i frustracija, tj. spadaju u događaje koji izazivaju negativne emocije i dovode do agresivnog ponašanja.
 • Situacija u školi - deca strahuju od neuspeha, naročito u školi, od neispunjenih očekivanja prvenstveno svojih roditelja koji uz dužno poštovanje mogu vrlo često nesvesno da budu surovi i nekorektni prema svojoj deci zahtevajući od njih da budu odlični đaci, studenti ili sportisti a pri tom ne prihvataju činjenicu da ne može svako dete da ispuni baš sve ono što se od njega očekuje.
 • Savremeni stil življenja - nekontrolisani uticaj medija pri čemu su deca izložena gledanju scena nasilja na TV ili na skoro svim naslovnim stranama novina, razne igrice na kompjuterima koje podstiču nasilje u bilo kom smislu.
 • Dalje, porodični odnosi su veoma bitni za vaspitavanje deteta. Istraživanja kažu, da deca nasilnici dolaze iz porodica u kojima postoji visok stepen agresije, gde nedostaje ljubavi, topline, bliskosti između članova podice, gde dominira bilo verbalna, bilo fizička sila i tako se i uspostavljaju odnosi među članovima porodice ("da se zna ko je gazda u kući "...).

Često se i sama agresivnost deteta toleriše pa ponekad predstavlja i odraz porodičnih vrednosti. S druge strane, opet istraživanja pokazuju da i preterana briga majke deteta koje je maltretirano od strane nekog drugog, može da dovede do situacije u kojoj dete ne može da dodje do izražaja i da se samo izbori sa nekim problemom jer je tu majka koja ga sputava, "previše" brine o njemu, mazi ga, isuviše ga kontroliše i ponaša se zaštitnički.
Na posletku ove naše priče o agresivnosti mladih ljudi treba naglasiti da je za razvoj jednog deteta odnosno budućeg čoveka najbitnija porodica odnosno zdravi odnosi u porodici.

Šta podrazumevamo pod zdravim odnosima?

 • u porodici otvoreno razgovarati o bilo kom problemu,
 • jasno komunicirati,
 • uzajamno se poštovati,
 • dogovarati,
 • napraviti podelu poslova u kući,
 • osećati pripadnost porodici.
 • šaliti se i samo tako ćemo uspeti da smanjimo onu agresivnost kod deteta koja baš nije popularna ni u jednij situaciji!

Pozdravlja Vas Vaša patronažna sestra Duška :)