Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Šuga kod ljudi

Svedoci smo da je u poslednje vreme veoma aktuelna priča o pojavi šuge medju zdravstvenim radnicima koji su se zarazili na jednoj klinici, pa smatram da ne bi bilo loše malo se podsetiti priče o ovoj bolesti, njenim manifestacijama, prenošenju i lečenju.

Šuga je prenosna zarazna bolest kože koju izaziva parazit koji se zove "šugarac", inače jedva je vidljiv golim okom. Ženka ovog parazita veličine je oko pola milimetra. Posle oplođenja, ženka buši hodnike u površinskom sloju pokožice i tu izleže oko 50 jaja. Obično se ti "hodnici" vide na koži ručnog zgloba i prstiju ruku,u vidu dugačkih crta. Iz jaja se izlegu novi paraziti koji izlaze na površinu kože.Simptomi šuge su svrab naročito noću jer šugarci vole toplotu i vrlo su aktivni kad im je toplo (topao krevet, topla soba).

Tri nedelje posle zaražavanja na mestima gde je koža tanja, nastaju takozvane papule, vezikule, kasnije i kraste. Nekad se ove promene javljaju i na laktovima a nekad su i u vidu čvorića. Najčešće obolela mesta su:

  • zglob šake,
  • unutrašnja strana prstiju,
  • ispod pazuha,
  • oko pupka,
  • oko bradavica na dojkama,
  • na tabanima,
  • na licu itd.

Inače, šuga se javlja u svim društvenim slojevima, a naročito tamo gde su loši higijenski uslovi. Prenosi se najčešće prilikom dodira zaraženog sa zdravom osobom. Javlja se u porodicama, školama, internatima, a može se preneti i preko posteljine i rublja.

Što se tiče lečenja šuge, oboljenje jeste izlečivo ali se mora sprovoditi pravilno. Obavezno je istovremeno lečenje svih osoba koje su u kontaktu sa zaraženom osobom, bez obzira da li se kod njih vide promene ili još ne.
Lečenje se sprovodi aplikovanjem antiskabioznih preparata na kožu čitavog tela. To su preparati sumpora, benzil-benzoat, permetrin. Rublje, odeća i posteljina moraju se iskuvavati ili hemijski očistiti.
Eto toliko o ovoj bolesti koja se u poslednje vreme sve češće pojavljuje na našim prostorima.

Pozdravlja Vas Vaša patronažna sestra Duška :)