Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Svetski dan borbe protiv raka

04.02.2014.  -  Svetski dan borbe protiv raka

Rak je vodeći uzrok smrti i u ekonomski razvijenim ali i u zemljama u razvoju. Godišnje se otkrije 10-12 miliona novih obolelih od raka, a 7-8 miliona smrtnih slučajeva.
Tokom prethodnih decenija učestalost raka eskalirala je do razmera epidemije i pogađa gotovo jednog od dvojice muškaraca (44%) i jednu od 3 žene (39%). Ovo povećanje znači oko 56% više karcinoma kod muškaraca i 22% više kod žena u samo jednoj generaciji.

Rak dojke kod žena i rak pluća kod muškaraca su najveći uzročnici smrti od raka u razvijenim i u zemljama u razvoju.
Glavni uzroci nastajanja raka po MEĐUNARODNOJ AGENCIJI ZA ISTRAŽIVANJE RAKA, su:

  • nepravilna ishrana, tj. nezdrava hrana,
  • pušenje,
  • kancerogena industrija,
  • virusne infekcije,
  • mutacije,
  • reproduktivni poremećaji,
  • alkohol,
  • uv zračenje - sunce.

Stručnjaci smatraju da umerena fizička aktivnost od 150min. nedeljno može da smanji rizik od mnogih vrsta raka a posebno tumora dojke i debelog creva.
Zdravim stilovima života i redovnim odlaskom kod lekara, ova bolest se u velikoj meri može sprečiti, odnosno rak je u 90% izlečiv, ako se otkrije na vreme odnosno u početnoj fazi.
Naravno uz sve to treba pomenuti i razne kampanje koje treba sprovoditi u cilju da se obogaćuje svest građana u pravcu značaja preventivnih pregleda, tako da ljudi što češće
treba da vrše kako samokontrole (kod žena i devojaka samopregled dojki), tako i redovne kontrole a ne samo kad osete neke tegobe.
Devojke uzrasta od 19-25.-e godine trebalo bi bar 2 puta godišnje da posete ginekologa a posle 25.-e godine bar jednom godišnje.
Znači, o prevenciji raka treba razmišljati svaki dan u godini, redovno se kontrolisati, posećivati svoje lekare, savetovati svoju rodbinu, prijatelje, drugare i skrenuti im pažnju na VAŽNOST kontrole i samokontrole da bi se u startu otkrile maligne promene i da se ta bolest u startu eliminiše!!!

Pozdravlja Vas Vaša patronažna sestra Duška. :)