Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Svetski dan prevencije zlostavljanja i zanemarivanja dece

19. NOVEMBAR - SVETSKI DAN PREVENCIJE ZLOSTAVLJANJA I ZANEMARIVANJA DECE

Zlostavljanje i zanemarivanje dece sreće se u svakom društvu. To je međutim, tema koja se često izbegava, koja "nije za razgovor".

Dete može biti zlostavljano fizički ili seksualno. U većini slučajeva fizičko zlostavljanje je proces koji traje, a retko kad je reč o jednom činu fizičkog razračunavanja sa detetom. Manifestacije fizičkog zlostavljanja su mnogobrojne: od krvnih podliva, opekotina, trovanja, davljenja, preloma, do povrede unutrašnjih organa. Obično postoje i ožiljci koji ukazuju na stare povrede.

Seksualno zlostavljana deca mogu biti različitog uzrasta i pola. Veliki broj dece ne pruža otpor ovakvom vidu seksualne aktivnosti i nije svestan šta se zapravo dešava, a neka deca smatraju da je to prirodan vid ponašanja.
Seksualno zlostavljanje može imati različite oblike:

  • može se ispoljavati samo dodirivanjem genitalija i grudi, masturbacijom deteta koju izaziva odrasla osoba ili obrnuto (masturbacija odrasle osobe na koju se primorava dete)
  • telesnim kontaktom sa genitalijama odraslog
  • može se ispoljavati kao seksualni odnos sa odraslom osobom (heteroseksualni ili homoseksualni), što podrazumeva vaginalnu, analnu ili oralnu penetraciju,
  • kao egzibicionizam,
  • i kao uključivanje dece u pornografiju i prostituciju.

Deca često osećaju krivicu za sve što im se dešava, a najveći broj njih o svojim problemima dugo nikome i ne govori, pa do istine dolazi tek kad neko posumnja u mogućnost seksualnog zlostavljanja.
Zlostavljanje je teško utvrditi. Deca su obično uplašena i nisu spremna za saradnju, a odrasli iz okruženja iz različitih razloga, najčešće zbog svoje umešanosti prikrivaju istinu.
Dete uglavnom povređuje neko ko mu je blizak ili poznat, najčešće roditelji, staratelji, ali i drugi članovi uže porodice.
Do zanemarivanja dolazi kada dete ostaje bez zaštite od mnogih spoljnih uticaja, na primer od hladnoće, ili kad ne dobija hranu itd. Ovakvo ponašanje prema detetu dovodi do poremećaja u njegovom fizičkom i mentalnom razvoju.
Svaka povreda za koju niste sigurni kako je nastala može da bude znak zlostavljanja. Na zlostavljanje deteta ukazuje i prisustvo svežih i starih povreda za koje roditelji ne daju odgovarajuće objašnjenje ili pak daju neka nelogična objašnjenja.

ŠTA DA RADITE?
1) Kad u komšiluku , u užoj ili široj porodici primetite zanemareno dete, kada sumnjate na zlostavljanje deteta, kada se odrasli ponašaju sumnjivo, prijavite slučaj Centru za socijalni rad ili policiji.
2) Prijavite sve što Vam liči na zlostavljanje deteta!

ŠTA NE TREBA DA RADITE?
Ne okrećite glavu! Ne ostavljajte decu na cedilu! Ono je uplašeno i vapi za pomoći iako to ne sme ili ne ume da kaže! Uradite pravu stvar i prijavite sve što Vam liči na zlostavljanje deteta!

Pozdravlja Vas Vaša patronažna sestra Duška :)