Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Mesec pravilne ishrane

Oktobar - mesec pravilne ishrane

Ove godine oktobar mesec , mesec pravilne ishrane i 16. Oktobar Svetski dan hrane obeležava se pod sloganom "Klima se menja. Moraju i hrana i poljoprivreda". Bitno je skrenuti pažnju na formiranje pravilnih navika u ishrani od najranijeg uzrasta posebno kad je reč o redovnosti obroka tokom dana, raznovrsnosti namirnica koje se koriste u ishrani, način njihove pripreme i količinama.

Očekuje se da će broj stanovnika na Zemlji do 2050. godine biti 9,6 milijardi. Kako bi zadovoljila sve veću potrebu za bezbednom hranom i istovremeno obezbedila namirnice neophodnu za pravilnu ishranu populacije, poljoprivredna proizvodnja se stalno menja i odgovara na različite izazove savremenog doba, a jedan od njih su klimatske promene.
Ovogodišnji Svetski dan hrane posebno naglašava značaj bezbednosti hrane na koju veoma utiču klimatske promene, pa nije naodmet napomenuti nekoliko osnovnih pravila za bezbednost hrane.

  • Održavajte higijenu - obavezno perite ruke pre pripreme hrane, posle korišćenja toaleta.Zaštitite namirnice od insekata i glodara, da biste se zaštitili od mikroorganizama koji se preko ruku prenose na namirnice.
  • Odvojite sveže od kuvanog. Jer mikroorganizmi sa svežeg mesa ,ribe, i morskih plodova lako prelaze na druge namirnice.
  • Hranu kuvajte dovoljno i temeljno. Tako ćete uništiti mikroorganizme koji mogu biti opasni po zdravlje.
  • Čuvajte hranu na bezbednim temperaturama.Ne ostavljajte kuvanu hranu na sobnoj temperaturi duže od dva sata. Sve sveže namirnice koje se brzo kvare, držite u frižideru, a kada otapate meso iz zamrzivača, prvo ga držite u frižideru nekoliko sati pa tek onda ga otapajte na sobnoj temperaturi.
  • Koristite ispravnu vodu sa česme i sveže namirnice. Dobro perite voće i povrće pod mlazom vode .
  • Pravilan odabir namirnica, njihovo pranje i ljuštenje smanjuju rizik od zaraze. 

(izvor Centar za promociju zdravlja- izjzv-NSad)