Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Mesec borbe protiv raka dojke

Oktobar, međunarodni mesec borbe protiv raka dojke

Rak dojke čini vodeći uzrok obolevanja i umiranja od malignih bolesti u ženskoj populaciji širom sveta.To je najčešći rak kod žena, kako u razvijenim, tako i u manje razvijenim delovima sveta. Prema podacima Svetske Zdravstvene Organizacije (SZO) u svetu se godišnje registruje oko 1.670.000 žena obolelih od ove bolesti, a oko 522.000 žena umre od ove bolesti svake godine.

Prema zvaničnim podacima Registra za rak Instituta za javno zdravlje Srbije " Dr Milan Jovanović Batut" u 2013.-oj godini u Republici Srbiji je registrovano 3594 novootkrivenih slučajeva karcinoma dojke , dok je 1647 žena izgubilo bitku sa ovom bolešću. Treba znati da na vreme otkriveni karcinom dojke u 90% slučajeva ima dobru prognozu. Upravo zbog toga na teritoriji opština sprovode se skrining testovi za rano otkrivanje raka dojke kod žena starosne dobi između 50 i 69 godina jednom na svake dve godine. Tamo gde se ne sprovodi ovakva vrsta pregleda, postoje mogućnosti preventivnih pregleda kod izabranog lekara i ginekologa, kad lekar pregleda ženu, i ako je životne dobi od 50-65 godina života, uputi je na mamografiju, ali ako se radi o ženama koje su mlađe od 50 godina, lekar prilikom pregleda procenjuje da li će žena biti upućena na mamografiju ili na ultrazvučni pregled dojki, ili će obaviti samo palpatorni pregled dojki koji je u datom momentu dovoljan.
Žene koje u svojoj porodičnoj anamnezi imaju bliske rođake sa operisanim rakom dojke ( majka, sestra) na ove preglede javljaju se bez ikakvog poziva, redovno i češće nego jednom u periodu od dve godine.
U ovom mesecu APELUJEMO, na žene da ukoliko pripadaju životnoj dobi između 50 i 69 da posete svog ginekologa ili lekara opšte prakse i obave preventivne preglede dojki, jer je pregled na rano otkrivanje raka dojke potreban, poželjan i dostupan kako bi se izbegle neželjene posledice.