Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Svetski dan srca

29. septembar - Svetski dan srca

Svetski dan srca, 29. septembar obeležava se svake godine i predstavlja priliku za ljude širom sveta da se uključe u akcije prevencije kardiovaskularnih bolesti (KVB) Ove godine Svetski dan srca obeležava se pod sloganom "Osnažite svoj život" ističući značaj zdravog okruženja za naše srce i potrebu pravljenja zdravih izbora za zdravlje srca tamo gde ljudi žive i rade.

Ovaj dan podseća nas na važnost smanjenja faktora rizika kardiovaskularnih bolesti, kao i na potrebu promocije "Planete zdravog srca". To je svetski događaj koji poziva pojedince, porodice, zajednice, organizacije i vlade širom sveta da preuzmu kontrolu nad zdravljem svog i srca drugih ljudi.

Od bolesti srca i krvnih sudova tokom 2014. godine u Srbiji je umrlo oko 54.000 osoba. Bolesti srca i krvnih sudova učestvuju sa 53% u svim uzrocima smrti i vodeći su uzrok umiranja u Srbiji. Ishemijska bolest srca i cerebrovaskularne bolesti zajedno su glavni uzroci smrtnosti u ovoj grupi oboljenja.

Kao najteži oblik ishemijske bolesti srca akutni koronarni sindrom (AKS) vodeći je zdravstveni problem u razvijenim zemljama sveta a poslednjih nekoliko decenija i u zemljama u razvoju. Akutni koronarni sindrom uključuje akutni infarkt miokarda i nestabilnu anginu pektoris. Godine 2014.-te od ovog sindroma u Srbiji je umrlo više od 5.000 osoba.

Prema tome, čuvajte svoje srce tako što ćete se pravilno hraniti, biti fizički aktivni, izbacite upotrebu duvana i alkohola, i izbegavajte stresne situacije koliko god je to moguće.

Izvor: Centar za promociju zdravlja- N.Sad-IZJZV