Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Imunitet

O imunitetu

Pod pojmom IMUNITET podrazumevamo otpornost organizma na bolesti. Znači, da bismo bili otporni na razne vrste oboljenja koje nas vrebaju u životu, moramo se i sami pripremiti, odnosno čuvati. Šta to znači?

Znači da pored stečenog i urođenog imuniteta kog imamo, postoje i faktori koji utiču na poboljšanje, odnosno promenu imunološkog statusa nabolje.

U tu grupu faktora spadaju zdrave životne navike, što znači:

  • unos raznovrsne hrane bogate proteinima, vitaminima (C i E) i mineralima (cink, magnezijum);
  • umerena fizička aktivnost ( u zavisnosti od zdravstvenog stanja i godina starost);
  • izbegavanje stresa koji je jedan od presudnih faktora koji utiče na naš imuno-sistem. 

Dalje prestanak pušenja (što je najbolnija stavka za pušače), boravak na čistom vazduhu kao i redovna detoksikacija i rehidracija organizma u smislu uzimanja što više tečnosti koja mora da se nadoknadi jer se gubi u toku dana.
Budite savesni, uzimajte redovno svoju propisanu terapiju, pridržavajte se saveta o ishrani, jedite umereno, budite fizički aktivni onoliko koliko možete, vodite računa o sebi jer ste Vi sebi najbitniji i najviše vredite kad ste zdravi i kad ste od koristi porodici i zajednici u kojoj živite. Kad ste bolesni, ostajete sami na milost onih koji su zdravi i koji treba da vode računa o vama. Prema tome, čuvajte zdravlje, nemojte se samosažaljevati, već se borite za svaki dan koji je pred Vama.

Sve najbolje Vam želi Vaša patronažna sestra Duška......