Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Međunarodni dan starih

1. Oktobar - Međunarodni dan starih

1991.-e godine UN su 1. oktobar proglasile za Međunarodni dan starih osoba. Starenje je prirodan, normalan fiziološki proces koji kod ljudi napreduje različitom brzinom. Sa povećanjem godina života, događaju se brojne promene na organima čoveka, što dovodi do slabljenja i oštećenja njihovih funkcija, tako da su u starosti učestalije pojedine hronične bolesti.

Starije životno doba se smatra doba od 65.-te godine i ono zahteva od čoveka da se privikava na nove životne aktivnosti koje su u skladu sa njegovim godinama. Ako je čovek zdrav on i dalje nastavlja sa svojim aktivnostima i ostaje vrlo koristan član zajednice. Ne mora starost da bude ružna i tužna i bolest i starost ne moraju biti usko povezane. U tom dobu treba voditi računa naročito o svom zdravlju. O ishrani koja mora biti raznovrsna: povrće, voće, mleko mlečni proizvodi, riba, večerati najmanje 3 sata pre spavanja. Uzimati što više tečnosti (vode i nezaslađenog čaja). Crvena mesa zameniti belim bez kožice. Dalje obavezno se čuvati od povreda. Veoma su česti padovi kod starih ljudi, koji se završavaju prelomima ekstremiteta, koji veoma teško zarastaju. Ne treba se penjati na stolice, izbegavati nošenje velikih predmeta koji zaklanjaju pogled itd. Ovo je sve veoma bitno za stare i onemoćale osobe. Da se čuvaju što više mogu.
Svako ima pravo na dostojanstvenu starost. Ivo Andrić je u svom dnevniku jednom prilikom napisao "Starost je svaka teška. Ali moglo bi se reći da sama po sebi nije ni lepa, ni strašna nego onakva kakvu je mi sami sebi pripremimo pre nego što nastupi, kako umemo da je dočekamo i ponesemo kad se pojavi." Prema tome, nije starost toliko strašna ako je dočekamo relativno zdravi, materijalno obezbeđeni i zauzeti svojim aktivnostima kojima će biti ispunjen svaki novi dan.