Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Zašto su nam deca agresivna?

 Svakodnevno čitamo vesti o agresivnosti maloletnika i bezosećajnosti koju ispoljavaju u svim mogućim situacijama.Tamo negde je nekoliko maloletnika silovalo devojčicu, primorali vršnjaka na oralni seks ili je par devojčica iz srednje škole raščupalo svoju drugaricu i prebile je.

Čemu ovo vodi i zašto su nam deca toliko agresivna i bezosećajna?

Pa, smatram da sve okolnosti u kojima deca odrastaju i okruženje čine da se oni ponašaju upravo tako kako se i ponašaju. Deca se ponašaju kao odrasli.
Prvo, u porodici u kojoj su roditelji zaposleni i imaju svoje obaveze, deca "hvataju krivine" kako se nekad u žargonu govorilo...., deca idu u školicu gde se vaspitači maksimalno trude da im udovolje . Tako je i u Osnovnim i Srednjim školama. O čemu se zapravo radi?
Današnja deca su vrlo "pametna" (što ne znači da ranije generacije to nisu bile, naravno), u smislu da znaju "svoja prava". Vrlo su svesni da im niko ništa ne sme. Ni roditelji, niti prosvetni radnici koji su tu da ih obrazuju. Oni svesno krše pravila, zakone, znajući da će se izvući baš zbog toga što su maloletni i "niko im ništa ne može". Naravno da postoje zakonske regulative koje će sankcionisati njihove loše postupke ali ono loše što je učinjeno, ne može se ispraviti. Porodica i roditelji su oni koji moraju na prvom mestu raditi sa svojom decom. Što znači, da moraju da socijalizuju dete i da ga pripreme za samostalan život. Dete se od "malih nogu" mora učiti da mora da radi da bi imao. Škola se mora završiti da bi bio obrazovan, da bi mogao da komuniciraš sa okolinom. Da budeš vaspitan, da znaš osnovna pravila ponašanja. To se zove "bon - ton". Svi roditelji bi voleli da im deca završe fakultete. Da budu "fakultetski obrazovani". Ne može svako dete fakultet da završi. To mnogi roditelji moraju da shvate i da svoje neostvarene ambicije ne ispoljavaju na svojoj deci. Decu trebe učiti radnim navikama. Ne treba im dozvoliti da noću odnosno u rane jutarnje sate dolaze kući, posle žurki, i bančenja uz alkohol, spavanja do podne ili još kasnije. Kakav će oni imati radni dan? Kad će se probuditi? Kad će početi da uče, da rade? I naravno kad krene rasprava u kući, dolazi do konflikta. Roditelj ili "izvrši atak" na dete ili se "povuče" što je češća situacija, jer vidi da izlaza nema.
Dalje na TV-u, na mnogim društvenim mrežama deca mogu da vide svašta. Nije bitno što to nije za njihov uzrast. Razne audicije za naj pevača, zvezde narodne muzike. Više se javi na audiciju za pevače nego na konkurs za posao. A i zašto bi kad se ovde može zaraditi brzo i mnogo više?! Izloženi su strahovitim, groznim scenama nasilja,i naravno u tim i takvim scenama uvek pobeđuje onaj koji je jači. Nekada je postojala cenzura, i u program nije moglo da "ide " svašta . U redu, ovo su privatne TV. Ali, zar ne postoji uređivačka politika, koja će mnoge emisije redukovati ili čak i ukinuti? Da li se zaista sve "vrti oko para", po cenu, vaspitanja dece, omladine, po cenu obrazovanja nacije?!
Živimo ovaj život tako brzo, deca žive život odraslih, ponašaju se kao da su "veliki", razgovaraju sa odraslima kao sa sebi ravnima, daju sebi za pravo da svima "skrešu" sve u lice bez trunke griže savesti. BRAVO. A roditelji opet (naravno ne svi) i oni se ponašaju kao pubertetlije, te se "zaljubljuju, pa se "odljubljuju" i sve to njihova deca naravno preživljavaju, a roditelji pri tom zaboravljaju da imaju odgovornost prema svojoj deci, koju moraju "izvesti na put", napraviti od njih ljude koji će moći samostalno da žive....
Sve se "izmešalo", i ono što je nekad bilo na "dnu tegle" i što je bilo "sramota" danas je "kul" i "super" i svi smo "srećni zbog tog". Kuda vodi ovo vreme, videćemo i pričaćemo o tom, naravno.......

Vaša patronažna sestra Duška :)