Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Nedelja borbe protiv raka grlića materice

 Evropska nedelja borbe protiv raka grlića materice

Ova nedelja se obeležava kao IX Evropska nedelja prevencije raka grlića materice i sprovode se brojne aktivnosti koje ukazuju na značaj prevencije i informišu žene u reproduktivnom dobu o prednostima preventivnih pregleda. Preventivni pregledi su veoma bitni kako za rano otkrivanje tako i za uspešno lečenje karcinoma. Obavezni ginekološki pregledi, skrining metode ranog otkrivanja karcinoma, tkz. Papanikolau test.

Rak grlića materice je zloćudni tumor koji nastaje na grliću materice. Počinje kad se neke ćelije grlića materice promenu i počnu da se umnožavaju na nekontrolisan način. Tada nastaju takozvane abnormalnosti ćelija grlića materice koje se postepeno pogoršavaju pre nego što se konačno razviju u rak.
Faktori rizika za nastanak raka grlića materice mogu biti genetski, ali i određene loše navike kao što je na primer pušenje. Dalje, izvesne genitalne infekcije, oslabljen imuni sistem, HIV, rano stupanje u seksualne odnose, način života (loši socijalno-ekonomski uslovi). Dalje, žene sa faktorima visokog rizika su one koje su rano stupile u seksualne odnose, (pre 16_te godine), one koje su imale više seksualnih partnera, pa one koje imaju odnos sa muškarcima koji imaju HPV infekciju. Inače, HPV virus, je u prevodu humani papiloma virus koji je najvažniji faktor rizika za nastanak raka grlića materice. Postoji više od 100 tipova ovog virusa.
Genitalni HPV se obično dobija polnim putem i lako se prenosi sa jedne osobe na drugu bilo kakvim kontaktom kože, a ne samo seksualnim odnosom.

Kakve simptome daje rak grlića materice?
Ni premaligne ni početni rak grlića materice ne daje nikakve simptome koji bi mogli da ukažu da se u organizmu nešto dešava. Zbog toga je jedini način da se ova bolest otkrije u ranoj fazi razvoja redovni ginekološki pregledi i uzimanje Papanikolau brisa. Ovim testom na ćelijama grlića materice mogu se otkriti promene koje još uvek ne daju nikakve tegobe.
Kad se dijagnostikuje u ranoj fazi rak grlića materice je izlečiv u 100% slučajeva. Ali, kad se rak grlića materice razvije u potpunosti, može da daje sledeće simptome:

  • bol u malom stomaku
  • krvavljenje posle polnog odnosa
  • sukrvičav vaginalni sekret

Ukoliko se pojavi bilo koji od ovih simptoma, treba se odmah javiti ginekologu!!! Najbolji način da se spreči razvoj raka grlića materice su redovni pregledi. Zovu se skrining pregledi gde dolaze žene koje nemaju nikakve tegobe. Jedna od tih metoda je tkz. Papanikolau test (PAPa test). On treba da se radi jednom godišnje, posebno kod žena:

  • starosti od 25-69 godina,
  • niskog socioekonomskog statusa,
  • koje su imale više seksualnih partnera,
  • sa veštačkim prekidima trudnoće .....

Pozitivan Papa test ne znači da je postavljena dijagnoza bolesti ali izdvaja pacijente koji treba da se podvrgnu daljem ispitivanju. Negativan citotest ne isključuje rak. Cervikalni bris uvek treba uzeti kada se žena javi zbog bilo kakvih ginekološkjih smetnji ili zbog kontrole svog zdravlja.

(Deo teksta je preuzet od Centra za promociju zdravlja).

Pozdravlja Vas Vaša patronažna sestra Duška.