Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

01. Decembar svetski dan borbe protiv side

1. decembar - Svetski dan borbe protiv side

Danas se obeležava Svetski Dan borbe protiv AIDS-a. Nacionalna kampanja se obeležava pod sloganom: "Popunimo prazninu u znanju, prevenciji i podršci osobama koje žive sa HIV-om."
SIDA ili engleski AIDS je sindrom stečene imunodeficijencije. To je polno prenosiva bolest koja predstavlja poslednji stadijum infekcije organizma virusom HIV-a, a karakteriše je progresivno slabljenje imuno-sistema što pojedince čini podložnim širokom spektru infekcija i tumora. Postoji razlika između pojmova HIV pozitivna osoba i osoba obolela od SIDE.

To su dve povezane ali različite stvari koje se često pogrešno poistovećuju. HIV pozitivna osoba je zaražena virusom HIV-a ali to još uvek ne znači da ima SIDU! Do pojave ove bolesti vremenski period od 2-10 godina.
HIV pozitivna osoba može da izgleda potpuno zdravo, sposobna za rad, ili bilo koju drugu aktivnost poput zdravih osoba.
Virus se najčešće prenosi polnim putem, tokom nezaštićenog seksualnog odnosa sa HIV pozitivnom osobom bez upotrebe kondoma. Dalje, preko kontakta sa zaraženom krvlju, korišćenjem nesterilnog pribora za ubrizgavanje psihoaktivnih supstanci, tetoviranjem nesterilnim priborom, preko menstrualne krvi itd. Biti zaražen HIV-om ne znači imati SIDU!!! AIDS je stanje uznapredovale ili završne faze HIV infekcije.
Nakon zaraze, nastupa prva faza HIV bolesti koju nazivamo akutna HIV infekcija koja se kod većine bolesnika manifestuje pojavom povišene temperature i simptomima sličnim virozi i gripu i to 3-6 nedelja nakon zaražavanja. U srednjoj fazi HIV bolesti smanjuje se drastično broj limfocita, dok u fazi uznapredovale HIV bolesti koja se obično javlja nakon 10 godina od zaražavanja dolazi do upale pluća, proliva, dok je broj limfocita još manji. (limfociti imaju odbrambenu ulogu u imuno-sistemu čoveka). U kasnoj fazi HIV bolesti kada je broj limfocita veoma nizak može nastupiti infekcija mrežnice uzrokovana citomegalovirusom, limfom mozga...
U lečenju HIV infekcije koristi se antiretrovirusna terapija koja ne može dovesti do izlečenja infekcije, ali deluje na usporavanje razmnožavanja virusa. Danas se upotrebljava veći broj lekova istovremeno. Osnovni cilj ove vrste lečenja je smanjiti količinu virusa u krvi i time postići usporavanje napredovanja ove bolesti. Inače u ovogodišnjoj kampanji pozivaju se nadležni organi da popune praznine u dostupnosti lekova za decu tako da bi se svoj deci na svetu koja žive sa virusom HIV-a omogućilo lečenje. Svim osobama zaraženim HIV virusom treba obezbediti nediskrimatoran i neosuđujući pristup adekvatnim uslugama iz domena prevencije HIV infekcije, kao i terapiju, negu i svu podršku osobama inficiranim HIV-om.

Pozdravlja Vas Vaša patronažna sestra Duška.