Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Nedelja promocije dojenja 2014. godine

Nedelja promocije dojenja 2014. godine
(od 29.09. do 5.10.2014.)

U našoj zemlji se krajem poslednje nedelje septembra i početkom oktobra obeležava Svetska nedelja dojenja (od 25. septembra - 5. oktobra) Tema ovogodišnje kampanje izabrana je u skladu sa Milenijumskim ciljevima razvoja " Dojenje - pobednički poen za život" sa ciljem da skrene pažnju javnosti na značaj pružanja podrške majkama da obezbede detetu ishranu dojenjem, što u kriznim i vanrednim situacijama može spasiti život deteta a često i majke.

Kampanja je i prilika da se ukaže na prednost isključivog dojenja u prvih šest meseci života odojčeta kao i na značaj nastavka dojenja uz dopunsku ishranu do kraja druge godine starosti deteta.
Isključivo dojenje i adekvatna dopunska nemlečna ishrana su glavni faktori pravilnog rasta i razvoja dece. Milenijumske ciljeve razvoja usvojilo je svih 191 zemlja članica UN za period do 2015. god, a osam ciljeva je povezano sa dojenjem. To su sledeći ciljevi:

  1. Iskorenjivanje ekstremnog siromaštva i gladi. Dojenje nudi bezbednu i održivu ishranu, zdravlje i emocionalnu sigurnost. Košta mnogo manje nego zamena za majčino mleko.
  2. Postizanje univerzalnog osnovnog obrazovanja. Dojenje poboljšava mentalni razvoj i uspeh u učenju kod dece. Svakom detetu bi trebalo obezbediti osnovno obrazovanje.
  3. Promovisanje jednakosti polova. Deca dobijaju jednaku šansu na početku života putem dojenja bez obzira na nivo primanja u domaćinstvu. Dojenje podstiče žene da vode računa o svom reproduktivnom zdravlju. Rod se odnosi na društvene a ne biološki izgrađene razlike i odnos muškaraca i žena. Ovi odnosi variraju zavisno od društva i kulture koji su se menjali tokom vremena. Pokazano je da rodna nejednakost ima direktan uticaj na majčinstvo (depresija) i direktan uticaj na dojenje. Očevi imaju važnu ulogu u pružanju podrške dojenju u svojim porodicama i na javnim mestima.
  4. Smanjenje smrtnosti kod dece. Smrtnost kod odojčadi može biti smanjena za oko 13% isključivim dojenjem, a za 6% unapređenjem dopunske nemlečne ishrane. Oko 50% smrtnosti kod dece mlađe od 5 godina nastaje zbog neuhranjenosti.
  5. Poboljšanje zdravlja majki. Dojenje je povezano sa smanjenjem smrtnosti kod majki nakon porođaja, smanjuje krvarenje posle porođaja, nastanak malignih oboljenja dojke i jajnika, smanjuje rizik pojave osteoporoze, postporođajne depresije i pojave anemije.
  6. Borba protiv HIV / AIDS ,malarije i drugih oboljenja. Isključivo dojenje zajedno sa odgovarajućom antiretrovirusnom terapijom može značajno da smanji prenos virusa HIV-a sa majke na dete. Još važnije, dojenje snižava stopu smrtnosti kod dece izložene virusu HIV-a i povećava stopu preživljavanja bez HIV-a.
  7. Obezbeđenje održivosti životne sredine. Dojenje čuva životnu sredinu jer obezbeđuje pravilnu ishranu a ne zahteva utrošak prirodnih resursa.
  8. Stvaranje globalnog partnerstva za razvoj. Globalna strategija za ishranu odojčadi i male dece jača multisektorsku saradnju i partnerstvo kroz podršku dojenju i pravilnoj nemlečnoj ishrani odojčadi.

Tekst je preuzet od Centra za promociju zdravlja IZJZV.

Pozdravlja Vas Vaša patronažna sestra Duška :)