Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Kako odgajiti zdravo i srećno dete

Svaki roditelj želi sve najbolje svom detetu. Prvo naravno da bude zdravo, srećno, da ima puno drugara sa kojima će da se igra, uživa i provodi srećne dane svog detinjstva. Međutim postoji mnogo prepreka koje sve to nekako usporavaju, bilo da se radi o prezauzetosti roditelja, o odsutnosti od kuće,toplog doma itd. Da bi Vaše dete bilo srećno i bezbrižno jedini ste Vi ti koji možete to da mu i pružite.

Pomozite Vašem detetu da kod sebe stvori samopouzdanje. Uvek ga hvalite, kažite mu kako je dobro, vredno, Bilo šta da uradi, nemojte zaboraviti da ga pohvalite. Primetićete kako će biti srećno zato što ste ga pohvalili za ono što je uradio.

Pokažite mu da verujete u njega i njegove sposobnosti. Pustite decu da uživaju u svom detinjstvu. Pustite ih da maštaju, izmišljaju, pustite ih da imaju svoj magični svet koji je samo njihov, nemojte ih ismevati, pridružite im se ako vam dozvole. Pitajte ih da se igrate sa njima: Mame, ostavite za trenutak sve Vaše poslove, za sve će biti vremena, ali detinjstvo brzo prolazi , deca brzo rastu i verujte, nikad Vam neće zaboraviti trenutke kad ste se igrali sa njima i kad im je sa Vama bilo lepo i nezaboravno. Nemojte deci kvariti njihove srećne trenutke. Sreća je relativna stvar tako da bilo šta da dete uradi i da je srećno, a ukoliko se to Vama ne dopada, nemojte odmah galamiti, vikati i osuđivati, pustite da prođe malo vremena pa mu kasnije objasnite o čemu se radi, da li je to što je uradio dobro ili ne. Oni treba da znaju da je normalno da čovek pogreši ali da treba da budu isto tako svesni stvari koje su loše a koje su dobre.
Čitajte deci priče, basne, pričajte sa njima, analizirajte kratke zanimljive priče sa njima, pustite ih da oni sami izvode zaključke pa ih onda korigujte ukoliko smatrate da u svom pogledu na određene stvari ne razmišljaju ispravno. Naravno to su deca i ne mogu na jednu stvar da gledaju istim očima kao i njihov roditelj, ali zato tu postoje tata i mama da mu razjasne sve što treba i naravno objasne. Porodica je ustvari jedan tim koji treba da funkcioniše. U svakoj porodici bilo koliko da ima članova svi su različiti karakteri tako da tu mora postojati neko ko će tu "ekipu"držati" pod kontrolom" tako da svi budu zadovoljni, i da "ekipa" dobro funkcioniše, tačnije rečeno, da u kući nema svađe, batina i tome slično.
Tu naravno najveću ulogu moraju imati oba roditelja ukoliko žele da im deca budu dobra, poslušna, vaspitana i naravno srećna na prvom mestu. Roditelji moraju biti dobre "diplomate". Što u prevodu znači da se trude da na najbolji način iz svog deteta izvuku ono najbolje i da pri tom svi budu zadovoljni i srećni. Volite svoju decu, pokazujte im svakog dana kolika je Vaša ljubav, ali ne tako što ćete ih "kupovati" kojekakvim poklonima ili im davati novac. Objasnite im da je novac nešto što nam treba da bismo živeli ali da čovek ne može biti srećan ako ima puno novca a pri tom nije zdrav ili nema ni jednog drugara. Trudite se da što više vremena provodite sa svojom decom. Drage mame kad dođete s posla, nemojte Vašu decu da šaljete kod bake i dede da ih čuvaju da biste Vi pospremili kuću ili skuvale ručak. Deca su Vas željna! Vašeg prisustva, Vašeg osmeha! Zajedno pospremajte kuću, zajedno "kuvajte ručak", zajedno živite život! Jer godine brzo prolaze, život brzo prolazi, deca brzo rastu a mi starimo!!! Zato koristite svaki momenat da budete sa Vašom decom jer su Vam oni najveće blago i to blago koje se nalazi u Vašim rukama. I zato ga dobro čuvajte i štitite od svakog zla!!!

Pozdravlja Vas Vaša patronažna sestra Duška :)