Font Size

SCREEN

Profile

Layout

Menu Style

Cpanel

Članci

Zaštita od prehlade

Kako se zaštititi od prehlade?

Glavno pitanje pred sezonu jesen - zima jeste kako se zaštititi od gripa i prehlade? Na prvom mestu je ojačati imunitet a to se najbolje postiže ishranom.
U periodu sezonskih prehlada i virusa najbolje je jesti što više žitarica i povećati unos vitamina C, konzumiranjem voća i povrća koji su bogati ovim vitaminom.

Redovno pijte biljne čajeve od nane, kamilice, majčine dušice, obavezno sa medom i limunom. Već sama isparenja ovih napitaka pomažu nosu da efikasnije izbaci bacile, dok med deluje antibakterijski na ceo organizam i tako ga štiti. Obavezno provetravajte prostorije u kojima duže boravite i obavezno perite redovno ruke, naročito ako u prostoriji u kojoj boravite ima mnogo ljudi. Od namirnica koje jačaju imunitet konzumirajte:

  • spanać - koji sadrži veliki broj vitamina i dobar je antioksidans;
  • orah - oni brinu o zdravlju mozga i srca a prema nekim istraživanjima usporavaju i razvoj Alchajmerove i Parkinsonove bolesti;
  • grašak - sadrži veliku količinu vitamina B, kalcijum, kalijum, folnu kiselinu, ali i leptin koji pomaže pri smanjenju apetita što je veoma značajno za one koji žele da se oslobode viška kilograma. Grašak pomaže i pri snižavanju povišenog krvnog pritiska,
  • borovnica - uspešno snižava holesterol;
  • kupus - ima ogromne količine vit.C i naročito ga treba jesti u zimskom periodu;
  • bademi takođe jačaju imunitet a sadrže i riboflavin i niacin, vitamine B kompleksa koji pomažu telu da se oslobodi stresa, a time i jačaju imuni sistem organizma.